• Οικονομία

    Ενέργεια και ακρίβεια εκτόξευσαν τους απλήρωτους φόρους

    Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ


    Νέους απλήρωτους φόρους προς την εφορία τον μήνα Ιούλιο δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, με τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα να αγγίζουν τα 4,46 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους.

    Η έκρηξη των τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και καύσιμα οδηγεί σε σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες «ροκανίζουν» συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

    Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο τα φορολογικά χρέη είχαν «φουσκώσει» κατά 352 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2022.

    Πλέον, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο έχουν εκτιναχθεί στα 112,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,12 δισ. έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης, με αποτέλεσμα το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος να διαμορφώνεται σε 87,134 δισ. ευρώ.

    Σχεδόν 2 εκατ. πολίτες απειλούνται με κατασχέσεις

    Ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν 4.230.900 φορολογούμενοι, εκ των οποίων 1.966.599 βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, ενώ για 1.378.297 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα.

    Σημειώνεται ότι το 53,4% των φορολογούμενων έχει χρέη στην εφορία που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ και συνολικά χρωστούν 326 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους.

    Αντίθετα, το 0,2% των οφειλετών η 8.825 φορολογούμενοι χρωστούν 90 δισ. ευρώ ή το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών με την κατά κεφαλήν οφειλή να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

    8 στα 10 ευρώ φόρων πληρώνονται στην ώρα τους

    Την ίδια ώρα πάντως, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ένα ενδιαφέρον ποιοτικό χαρακτηριστικό: το ποσοστό της φορολογικής συμμόρφωσης αγγίζει το 84%, το οποίο σημαίνει πως σχεδόν 8 στα 10 ευρώ σε φόρους πληρώνονται στην ώρα τους.

    Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών τον Ιούνιο ήταν ακόμα υψηλότερα στο 85,5%.

    Πολύ ψηλά στις πληρωμές φόρων είναι ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις που πληρώνονται στην ώρα τους 9 στα 10 ευρώ και ο ΦΠΑ που ξεπερνά τα 8,5 στα 10 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Πως θα σκανάρουμε τις «μαϊμού» αποδείξεις – Ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή «Appodixi» της ΑΑΔΕ



    ΣΧΟΛΙΑ