• Οικονομία

    Ένα χρόνο νωρίτερα η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε ελεύθερους επαγγελματίες

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών


    Κλείνει το «μάτι» στους ελεύθερους επαγγελματίες το Υπουργείο Οικονομικών, φέρνοντας ένα χρόνο νωρίτερα την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ο Κωστής Χατζηδάκης αποκάλυψε, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, πως το Τέλος θα καταργηθεί από το 2025. 

    Η κατάργησή του από του χρόνου θα αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, καθώς παραμένει ο σχεδιασμός για τα νομικά πρόσωπα, για τα οποία η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος οδεύει προς το 2026. Μάλιστα, εκτίμησε πως το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό για το «πρόωρο» μέτρο θα αγγίξει τα 120 εκατ. ευρώ.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου διευκρινίζουν πως φέτος οι επαγγελματίες θα πληρώσουν το 50% και μηδενικό τέλος επιτηδεύματος το 2025, όταν και θα καταργηθεί.

    Φέτος, οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχαλούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις που φορολογούνται με βάση το νέο μέτρο του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, θα καταβάλλουν μισό τέλος και συγκεκριμένα 325 ευρώ.

    Οι υπόλοιποι θα καταβάλουν φέτος τα εξής ποσά για τέλος επιτηδεύματος: 

    • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
    • 000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
    • 400 – 500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερο επάγγελμα

    Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 300 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα και 600 ευρώ

    Ποιες κατηγορίες εξαιρούνται

    Υπάρχει απαλλαγή από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος εάν:

    -Δεν έχουν υπερβεί τα πρώτα πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών. Για παράδειγμα, επαγγελματίας που έκανε έναρξη δραστηριότητας το 2022, δεν θα πλήρωνε τέλος επιτηδεύματος έως και το 2025.

    -Αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

    -Ασκείται δραστηριότητα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, όπου δεν εφαρμόζεται η εν λόγω εξαίρεση.

    -Οι έμποροι εφόσον υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησης.

    -Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

    -Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.

    -Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».

    –Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί εργαζομένων, αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.

    -Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

    -Οι επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως και αύξησαν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.

    • Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.
    • Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.
    • Για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία προβλέπεται πλήρης απαλλαγή μέχρι το 2024.

    Οι φοροελαφρύνσεις του 2025 

    Εκτός από την πρόωρη κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος από το 2025 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών και το περίγραμμα των μέτρων που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025, με το ύψος των νέων παρεμβάσεων (μαζί με το τέλος επιτηδεύματος) να αγγίζει τα 870 εκατ ευρώ, χωρίς να διαταράσσεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο προϋπολογισμός του 2025 θα περιλαμβάνει:

    • Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% με κόστος 215 εκατ. ευρώ.
    • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 120 εκατ. ευρώ
    • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, μέτρο το οποίο μονιμοποιήθηκε και θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά, συνολικού κόστους 100 εκατ. ευρώ
    • Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος με κόστος 15 εκατ. ευρώ
    • Αύξηση των συντάξεων με κόστος 400 εκατ. ευρώ
    • Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, μέτρο που θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ

    Διαβάστε επίσης

    Μιχαηλίδου: Οι επιχειρήσεις δείχνουν τον δρόμο για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης

    Χατζηδάκης: Πακέτο μέτρων 870 εκατ. ευρώ για το 2025 – Ανοιχτό για νομοθετική παρέμβαση για τις χρεώσεις POS

    Βαριά πρόστιμα για όσους παρεμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες – Μέσα σε 3 ώρες θα διαλύονται τα… beach party



    ΣΧΟΛΙΑ