• Οικονομία

    Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Προ των πυλών για μία συμφωνία;

    • NewsRoom
    εμπορικος πολεμος


    Φουντώνουν σταδιακά οι φήμες ότι έχει βρεθεί συμφωνία που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

    ΗΠΑ και Κίνα είναι προ των πυλών μίας συμφωνίας, ώστε να καταλήξουν σε μία συμφωνία και να λήξει ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο χρόνο, δημιουργώντας προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Όπως έγινε γνωστό, η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να άρει ορισμένους από τους δασμούς που επιβάλλει σε εισαγόμενα αγαθά από την Κίνα και να μειώσει άλλους, με αντάλλαγμα την αγορά περισσότερων αγροτικών προϊόντων από πλευράς Κίνας.

    Αυτά δήλωσαν χθες, Πέμπτη πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    Παρ’ όλα αυτά, έως αυτή την ώρα, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από καμία τις δύο πλευρές, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες για το αν αυτές οι φημολογίες ευσταθούν και πόσο άμεσα θα δούμε να οριστικοποιείται μία συμφωνία που θα βάλει τέλος στον εμπορικό πόλεμο.

    Πηγή που έχει ενημερωθεί για την πορεία των διμερών διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν την επιβολή τιμωρητικών δασμών σε αγαθά αξίας 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα πλαίσια του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ, που, αν δεν συναφθεί στο μεταξύ συμφωνία, θα τεθούν σε ισχύ την Κυριακή.

    Σε αντάλλαγμα αυτής της αναστολής δασμών, το Πεκίνο θα αγοράσει επιπλέον αγροτικά προϊόντα αξίας 50 δισεκ. δολαρίων το 2020, διπλάσιας από ό,τι το 2017, πριν αρχίσει ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, σύμφωνα με δύο πηγές στις ΗΠΑ.

    Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνγίνγκ, πάντως, ερωτηθείσα για τις συνομιλίες, όσον αφορά στο εμπόριο με τις ΗΠΑ, περιορίστηκε να πει ότι το Πεκίνο έχει δεσμευθεί να επιλύσει τα ζητήματα, αλλά η συμφωνία πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής.

    Επιπροσθέτως, πηγή που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημείωσε πως η ενημέρωση που έχει δεν είναι σαφής. «Είναι κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο για μένα: πρόκειται για συμφωνία επί της αρχής ή για συμφωνία;» διερωτήθηκε.

    Σημαντικό είναι, ωστόσο, να αναφερθεί ότι, παρά την απουσία ανακοινώσεων, η συναλλαγματική ισοτιμία του γούαν έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατέγραφε άνοδο σε υψηλό σχεδόν πέντε μηνών, ενώ στο κινεζικό χρηματιστήριο γινόταν ράλι.

    Πηγή προσκείμενη στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα του Πεκίνου, τέλος, δήλωσε στο Reuters ότι έχει ενημερωθεί πως έχει υποβληθεί η «τελική προσφορά» της Ουάσινγκτον που έχει εγκριθεί από τον Τραμπ, αλλά όχι από την κινεζική κυβέρνηση, τουλάχιστον όχι ακόμη.



    ΣΧΟΛΙΑ