• Οικονομία

    Εμπορικά: Στα 270 ευρώ τα ενοίκια στην Ερμού, αλλά υστερούν των τιμών του 2019


    Σε επίπεδα που δείχνουν ανάκαμψη σε σχέση με τη διετία της πανδημίας αλλά υστερούν σε σχέση με το 2019 διαμορφώθηκαν τα ενοίκια ενός από τους ταλαιπωρημένους από την Covid κλάδους της κτηματαγοράς, αυτού των εμπορικών καταστημάτων.

    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 τα μηνιαία μισθώματα για retail ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και στην Ερμού έφτασαν τα 270 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ είχαν διαμορφωθεί σε 260 ευρώ το 2020 και σε 280 ευρώ το 2019.

    Η Τσιμισκή, η μεγαλύτερη εμπορική πιάτσα της Θεσσαλονίκης, ήταν η δεύτερη ακριβότερη αγορά, με τα ενοίκια να φτάνουν τα 125 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο, αντί 140 ευρώ το 2019.

    Ακολούθησε η Γλυφάδα με 130 ευρώ/τ.μ. (αντί 140 το 2019), η Κηφισιά με 110 ευρώ το τετραγωνικό (αντί 115 το 2019), το Κολωνάκι όπου το τετραγωνικό στοιχίζει 95 ευρώ το μήνα στον μισθωτής και ο Πειραιάς με 75 ευρώ/τ.μ. (αντί 80 ευρώ το 2019).

    Αντίστοιχα, οι αποδόσεις έφτασαν το δ’ τρίμηνο στο 5,55% για το κέντρο της Αθήνας, το 6% για την Τσιμισκή και το 6,25% για τα ακίνητα των εμπορικών δρόμων της Γλυφάδας.

    Οι ειδικοί της κτηματομεσιτικής εταιρείας διαπίστωσαν ότι η ζήτηση των λιανοπωλητών έδειξε μια προσεκτική ανάκαμψη σε ετήσια βάση με αύξηση του αριθμού των νέων καταστημάτων που ανοίγουν. Ενώ τα περισσότερα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, φάνηκε αυξανόμενο ενδιαφέρον και για μεγάλα κτίρια.

    Όσον αφορά το μέγεθος των συναλλαγών, οι επιφάνειες των νέων συμβολαίων άρχισαν να αυξάνονται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα κύρια ενοίκια παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα, εκτός από μια ελαφρά αύξηση στην Ερμού, λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησής της από τον τουρισμό.

    Οι νέες αφίξεις

    Αξιοσημείωτα παραδείγματα επενδύσεων είναι το ΙΚΕΑ νέας γενιάς στο The Mall Athens που εγκαινίασε στην εκπνοή του χρόνου ο όμιλος Φουρλή, το κατάστημα 70 τ.μ. της Guess στο ίδιο εμπορικό, το μεγαλύτερο flagship κατάστημα της Wind στην Καλλιθέα, το πρώτο monobrand κατάστημα Kendall+Kylie της Folli Follie και το άνοιγμα καταστήματος 700 τ.μ. της αλυσίδας αθλητικών ειδών Zackret στη Λάρισα.

    Η Κωτσόβολος πρόσθεσε επίσης δύο καταστήματα στο χαρτοφυλάκιό της, στο τέλος του 2021, ένα στην επέκταση του River West στον Κηφισό κι ένα στην Αγία Παρασκευή, 3.300 τ.μ..

    H Trade Estates του ομίλου Φουρλή απέκτησε το μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο της χώρας έκτασης 132 στρεμμάτων, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στεγάζει καταστήματα των AB Βασιλόπουλος, Energiers, Hood of Sneakers, Jumbo, JYSK, Κωτσόβολος, LeRoy Merlin, Μουστάκας, Nespo Athletics και Prenatal.

    Tο 2022 άνοιξε το χορό των εξαγορών με την απόκτηση του retail park που ανέπτυξε η ολλανδική Ten Brinke στην Πειραιώς, με μισθωτές την ΑΒ Βασιλόπουλος, την τουρκική LCWaikiki, τη Μουστάκας και τη McDonald’s, για την ώρα.

    Στις νέες αφίξεις συγκαταλέγεται η πολωνική Pepco που φιλοδοξεί να αποτελέσει αντίπαλο δέος της Jumboμε 12 καταστήματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων τέσσερα αναμένονται το προσεχές φθινόπωρο.

    Εμπορικά 195 στρεμμάτων αναμένει η Αθήνα

    Στην κορυφή των αναμενόμενων νέων καταστημάτων βρίσκονται οι εκμισθώσιμοι χώροι του mall που ετοιμάζει η Lamda στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, επιφάνειας 130 στρεμμάτων, που θα αποτελέσει το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εμπορικό στην Ελλάδα, κατά δήλωση της διοίκησης της εταιρείας.

    Στο δυναμικό της Αθήνας σε εμπορικά κέντρα αναμένεται να προστεθούν 195 στρέμματα, ενώ ολόκληρη η χώρα διαθέτει ήδη 611.400 τ.μ. εμπορικών κέντρων.

    Τα εμπορικά ακίνητα είναι πόλος έλξης και για τις ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 30% των κεφαλαίων τους τοποθετήθηκε πέρσι σε καταστήματα, ενώ συνολικά προχώρησαν σε νέες επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 550 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ