• Οικονομία

    Έλλειμμα 200 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑΕΠ


    Στην εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για την βιωσιμότητα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) προχωράει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που εφαρμόστηκαν το 2016 για όσους είχαν εισόδημα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ μεικτά το μήνα.

    Μετά την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να λάβουν αναδρομικά αυξήσεις από τις 4 Οκτωβρίου, ενώ το ύψος των αποδοχών τους θα πρέπει να επανέλθουν στο ύψος του 2016. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα οδηγήσει σε έλλειμμα το ΕΤΕΑΕΠ περίπου 200 εκατ. ευρώ.

    Οι υπολογισμοί αρμόδιων στελεχών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), δείχνουν ότι από την 1.1.2020 και μετά η μηνιαία δαπάνη του ΕΤΕΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 25 εκατ. ευρώ για να μπορούν να καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις. Αν στο παραπάνω ποσό, που σε ετήσια βάση ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ προστεθούν τα αναδρομικά ποσά που θα πρέπει να δοθούν από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, έως το τέλος της χρονιάς, τότε η συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει στα 375 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

    Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα κοπεί καμία σύνταξη, οπότε για να καλυφθεί το κενό σε αυτό το στάδιο θα χρησιμοποιηθεί η περιουσία του ΕΤΕΑΕΠ. Στο μέλλον όμως θα πρέπει να βρεθεί λύση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ταμείου και η ομαλή καταβολή των επικουρικών συντάξεων.

    Το ετήσιο έλλειμμα του ΕΤΕΑΕΠ ύψους 150- 200 εκατ. ευρώ, εφόσον συνεχιστεί δεν θα είναι δυνατόν να καλυφθεί από την μείωση της ανεργίας ή την αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, δικαιούται αυξήσεις περίπου 460.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα πάρουν αύξηση 52,5 ευρώ κατά μέσο όρο.

    Παραδείγματα αύξησης επικουρικής σύνταξης

    -Συνταξιούχος με πρώην επικουρική σύνταξη 490 ευρώ και νυν 255 ευρώ αναμένεται να λάβει 76,5 ευρώ αύξηση ανά μήνα και 918 ευρώ ανά έτος.
    -Συνταξιούχος ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλος) έπαιρνε επικουρική προ επανυπολογισμού 450 ευρώ και μετά 234 ευρώ. Αναμένεται να πάρει νέα επικουρική 304,2 ευρώ (αύξηση 70,2 ευρώ) και συνολική αύξηση στη σύνταξή του 842,4 ευρώ τον χρόνο.
    -Συνταξιούχος ΙΚΑ έπαιρνε επικουρική προ επανυπολογισμού 275 ευρώ και μετά 136 ευρώ. Αναμένεται να πάρει νέα επικουρική 177 ευρώ και συνολική αύξηση στη σύνταξή του 490 ευρώ τον χρόνο.



    ΣΧΟΛΙΑ