• Οικονομία

    Ελαιόλαδο: Σκαρφάλωσε σε υψηλό 26 ετών – 5 ευρώ/κιλό

    • NewsRoom
    λάδι ελαιόλαδο ελιές


    Η παρατεταμένη ξηρασία που έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες στην Ισπανία, εκτίναξε σε υψηλό 26 ετών την τιμή του ελαιόλαδου, το οποίο έφτασε τα 5.989,8 δολάρια ανά τόνο. Σημειώνεται ότι η χώρα είναι μέσα στους κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο.

    Οι τιμές, σύμφωνα με την Κάιλι Χόλαντ, αναλύτρια τροφίμων στην εταιρεία Mintec, προβλέπεται να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η τιμή του ελαιόλαδου στην παγκόσμια αγορά έφθασε τις 5.989,8 δολάρια/μετρικός τόνος.

    Όπως μετέδωσε το CNBC, η συγκομιδή καρπού το διάστημα Οκτώβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023 είχε απόδοση 50% μικρότερη από τη συνηθισμένη (630.000 μετρικοί τόνοι σε σχέση με το προβλεπόμενο 1,4-1,5 εκατ.), με αποτέλεσμα οι ισπανικές εξαγωγές να μειωθούν και οι τιμές να αυξηθούν.

    Παράλληλα, οι αυξήσεις στο ηλιέλαιο, μία από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, έστρεψαν τους καταναλωτές προς το ελαιόλαδο, αυξάνοντας έτσι την ζήτηση.

    Να σημειωθεί επίσης ότι η ζήτηση για ελαιόλαδο είχε αυξηθεί σημαντικά από το 2020, καθώς λόγω των διαδοχικών lockdowns, οι άνθρωποι έμειναν σπίτι και μαγείρεψαν περισσότερο.

    Αυτή τη στιγμή, οι παραγωγοί στην Ισπανία ανησυχούν, ενώ δεν αποκλείουν μία ακόμα χειρότερη σοδιά, λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλά επίπεδα βροχής του Μαρτίου.

    Όπως υποστηρίζουν, εάν δεν αυξηθούν οι βροχοπτώσεις, υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουν να βλέπουν ιστορικά υψηλές τιμές στα 5 ευρώ ανά κιλό ή και παραπάνω σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς συγκομιδής.

    Διαβάστε επίσης: 

    H αναταραχή με το ηλιέλαιο φέρνει αυξήσεις και στο ελαιόλαδο – mononewsTV



    ΣΧΟΛΙΑ