• Οικονομία

    ΕΚΤ: Στο τραπέζι αύξηση επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ (Wikimedia Commons)

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ (Wikimedia Commons)


    Στο “τραπέζι” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται το ενδεχόμενο μίας νέας αύξησης των επιτοκίων και μετά τον Ιούλιο, προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, σύμφωνα με τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

    Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών στη συνεδρίαση της 14ης-15ης Ιουνίου και διαμήνυσε ότι η ένατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων ήταν σχεδόν δεδομένη τον Ιούλιο, καθώς προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.

    Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου που δημοσιεύθηκαν από την ΕΚΤ την Πέμπτη έδειξαν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να συνεχιστούν στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

    «Θεωρήθηκε απαραίτητο να γνωστοποιηθεί ότι η νομισματική πολιτική είχε ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψει για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο εγκαίρως», ανέφερε η ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «Υπήρξε η άποψη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πέραν του Ιουλίου, εάν χρειαστεί».

    Τα στοιχεία από τη συνάντηση του Ιουνίου έδειξαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός στο μπλοκ υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο.

    Ωστόσο, ο αποκαλούμενος δομικός δείκτης συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα και δεν αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

    Παράλληλα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν να ακολουθήσουν μια «προσέγγιση που θα εξαρτάται από τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα» και τη λήψη αποφάσεων «συνεδρίαση με συνεδρίαση».

    Διαβάστε επίσης: 

    Σήμα για σφίξιμο του δημοσιονομικού ζωναριού από το 2024 θα στείλει το Eurogroup

    ΗΠΑ: Απροσδόκητη πτώση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

    Χάρης Θεοχάρης: Επιστολή στο ΣΔΟΕ για σαρωτικούς ελέγχους σε νησιά και τουριστικές περιοχές



    ΣΧΟΛΙΑ