• Οικονομία

    ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25

    • NewsRoom
    ΕΚΤ: Αγόρασε ελληνικά ομόλογα 2 δισ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο

    Κριστιν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ


    Σε αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΕΚΤ αναφέρει:

    «Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.»

    Μετά και τη νέα αύξηση από την ΕΚΤ, τα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής:  το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,75%, 4,00% και 3,25% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 10 Μαΐου 2023.

    Στην ανακοίνωση του το ΔΣ αναφέρθηκε και στην στήριξη που θα παρέχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης, εφόσον χρειαστεί. «Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Η εργαλειοθήκη πολιτικής της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν χρειαστεί».

    Επανέλαβε ότι θα σταματήσει να επανεπενδύει στα ομόλογα που λήγουν, ύψους 3,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ από τον Ιούλιο.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει συνολικά τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ σε δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στις επόμενες συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και μακριά από το στόχο του 2%, που έχει θέσει.

    Πάντως στην ανακοίνωσή της δεν δίνει κάποια κατεύθυνση για τις επόμενες κινήσεις της. «Οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να βασίζονται στην εκτίμησή της για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει.

    Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την αύξηση επιτοκίων από τη Fed και χωρίς να δοθεί κάποιο σήμα από τους Αμερικανούς τραπεζίτες για το πότε θα σταματήσει ο κύκλος σύσφιξης στις ΗΠΑ.

    Νωρίτερα, οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία μικρότερη κίνηση από τις προηγούμενες φορές, καθώς για πρώτη φορά ύστερα από 10 μήνες υποχώρησε ο υποκείμενος πληθωρισμός τον Μάρτιο στο 5,6% από το 5,7%.

    Οι ευρωαγορές συνέχισαν να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος με τον γερμανικό Dax να χάνει 0,65% και τον γαλλικό Cac 40 να χάνει έως και 0,90%. Το ευρώ κατέγραψε μια απότομη βουτιά μετά την ανακοίνωση της νέα αύξησης κατά 0,40%.



    ΣΧΟΛΙΑ