ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχετικά με τον αντίκτυπο της επιβολής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι όπως υποστηρίζει ενδέχεται να κλονίσουν περαιτέρω το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς οι traders δημιουργούν ένα φαινόμενο κυματισμού (το λεγόμενο ripple effect) καθώς αυξάνεται η ανησυχία τoυς για το μέλλον των αμερικανικών assets.
Στην ουσία, η ΕΚΤ κάνει λόγο για ένα φαινόμενο αλυσιδωτής αντίδρασης, λόγω μιας κατάστασης που εξαπλώνεται και επηρεάζει ένα ευρύτερο σύστημα, όπως τα κύματα σε μια λίμνη.
Οι «άτυπες μετατοπίσεις» μακριά από τα παραδοσιακά «καταφύγια» των επενδυτών όπως το δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα μετά τις εμπορικές ανακοινώσεις του Απριλίου μπορεί να υποδηλώνουν μια «θεμελιώδη αλλαγή καθεστώτος», ανέφερε η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο «ευρύτερων μετατοπίσεων στις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων», σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη.
«Αυτό θα είχε δυνητικά σοβαρές και ευρείες συνέπειες για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημειώνεται στην έκθεση.
Τι απασχολεί τους αξιωματούχους
Η προειδοποίηση της ΕΚΤ υποδηλώνει πώς η αναταραχή για τους δασμούς συνεχίζει να απασχολεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ακόμη και μετά την άρση ορισμένων μέτρων από τον Πρόεδρο Τραμπ και την χαλάρωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι «Είναι εντυπωσιακό ότι σε μια περίοδο αβεβαιότητας, όπου κανονικά θα έπρεπε να δούμε το δολάριο να ενισχύεται σημαντικά, συνέβη το αντίθετο: το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα La Tribune Dimanche.
«Είναι μη αναμενόμενο, αλλά δικαιολογείται από την αβεβαιότητα και την απώλεια εμπιστοσύνης στις πολιτικές των ΗΠΑ σε ορισμένα τμήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών», συνέχισε.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, δήλωσε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται μια υγιή αγορά ομολόγων και ότι η αμφιβολία «δεν φέρνει καλά νέα».
Σύμφωνα με την έκθεση, «Η απρόβλεπτη φύση των πολιτικών των ΗΠΑ φαίνεται να έχει οδηγήσει τους επενδυτές στην απαίτηση περισσότερων δικλείδων ασφαλείας για τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία».
«Ταυτόχρονα, κλονίζεται η εμπιστοσύνη στο δολάριο ΗΠΑ ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ως ασφαλή περιουσιακά στοιχεία», συμπληρώνει.
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι η έλλειψη σαφήνειας για τους δασμούς, θολώνει τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά καθυστερούν τις δαπάνες τους.
Αυτό θα ληφθεί υπόψη και αργότερα όταν η ΕΚΤ θα παρουσιάσει μια σειρά από σενάρια παράλληλα με τις τριμηνιαίες προβλέψεις τον Ιούνιο, την ώρα που αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για όγδοη φορά στο 2%.
Περαιτέρω κίνδυνοι
Ωστόσο, η αβεβαιότητα δεν περιορίζεται στους δασμούς του Τραμπ.
«Η αβεβαιότητα παραμένει σε πολλούς σημαντικούς τομείς πολιτικής πέρα από το εμπόριο – από το ρυθμιστικό πλαίσιο έως την εθνική ασφάλεια», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος στην έκθεση.
Η ΕΚΤ αναφέρει επίσης κινδύνους στα κρυπτονομίσματα όπως τα stablecoins, για τα οποία επισημαίνει ότι «απαιτείται συνεχή παρακολούθηση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των Βιλερουά ντε Γκαλό της Γαλλίας και Όλι Ρεν της Φινλανδίας, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την υποστήριξη των ΗΠΑ στα κρυπτονομίσματα και τη μη τραπεζική χρηματοδότηση, με τον πρώτο να προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ «σπέρνουν τους σπόρους» της επόμενης παγκόσμιας κρίσης.
Διαβάστε επίσης:
Μηδενική ανάπτυξη στην γερμανική οικονομία για το 2025 φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Εαρινές προβλέψεις
TikTok: Σήμα για απολύσεις εργαζομένων – Οι «δύσκολες αποφάσεις»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Ο.ΣΥ. Α.Ε. παρέδωσε 6 λεωφορεία στην ΔΥΠΑ για τη μεταφορά μαθητών επαγγελματικής εκπαίδευσης
- Κ. Μητσοτάκης στο Υπ. Υγείας: Νέος τετραψήφιος αριθμός με “τα άπαντα” του ΕΣΥ
- ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας προκήρυξε για την Πέμπτη λόγω της ελληνικής PISA
- ΕΕ: «Πράσινο φως» για το νέο ταμείο 150 δισ. σε απάντηση των ρωσικών απειλών
