ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην θετική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, μέσα από συνέντευξή του στους FT, αφήνοντας να εννοηθεί πώς δεν συμμερίζονται την θέση της γερμανική κυβέρνησης στην πρόταση της ιταλικής UniCredit να εξαγοράσει τη γερμανική Commerzbank.
Συγκεκριμένα, ο ντε Γκίντος, ανέφερε πώς η δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, καλύτερες αποτιμήσεις και ισχυρότερη παρουσία απέναντι στους αμερικανικούς τραπεζικούς κολοσσούς. Όπως ανέφερε, η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρές τράπεζες με πραγματικά διεθνή χαρακτήρα ώστε να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά τις ΗΠΑ.
Παράλληλα και η Κομισιόν φαίνεται να υιοθετεί πιο θετική στάση απέναντι στις μεγάλες εταιρικές συγχωνεύσεις, επιδιώκοντας τη δημιουργία επιχειρήσεων με μέγεθος και επιρροή ικανά να ανταγωνιστούν αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες.
Ακόμη ο ντε Γκίντος παραδέχθηκε επίσης ότι η ΕΚΤ αντέδρασε με καθυστέρηση στην άνοδο του πληθωρισμού κατά την περίοδο 2021-2022. Όπως εξήγησε, οι μακροχρόνιες εσωτερικές συζητήσεις γύρω από τα αίτια του πληθωρισμού καθυστέρησαν τη λήψη αποφάσεων. Τόνισε μάλιστα ότι, σε αντίθεση με τον ακαδημαϊκό χώρο, οι κεντρικές τράπεζες οφείλουν να ενεργούν γρήγορα όταν οι συνθήκες το απαιτούν.
Αναφερόμενος στις σημερινές προκλήσεις, σημείωσε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή δεν προκαλούν προς το παρόν τόσο ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις όσο στο παρελθόν. Για τον λόγο αυτό, η ΕΚΤ θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά και να μην αντιδράσει υπερβολικά στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας, αφού μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα παραμένουν περιορισμένες.
Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι τα επόμενα οικονομικά στοιχεία δεν θα είναι ιδιαίτερα θετικά. Υπογράμμισε επίσης ότι η αύξηση του δημόσιου χρέους σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να δημιουργήσει νέες πιέσεις στις αγορές.
Όπως είπε, οι επενδυτές ενδέχεται σύντομα να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην πορεία του χρέους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις κρατικών ομολόγων και μεγαλύτερες διαφορές δανεισμού μεταξύ χωρών της Ευρωζώνης. Αυτό, όπως εξήγησε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες ακόμη και χωρίς νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Διαβάστε επίσης
Blackstone: Αποκτά από τη CVC πλειοψηφικό πακέτο της Skroutz, με αποτίμηση 635 εκατ. ευρώ
TMS Cardiff Gas (Γιώργος Οικονόμου): Νέα παραγγελία VLGC αξίας 242 εκατ. δολαρίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στην Ελλάδα η Τέιλορ Σουίφτ με τον Τράβις Κέλσι για ελληνικό γάμο – Ποιος Έλληνας εφοπλιστής παραβρέθηκε (video)
- Χρηματιστήριο: Τρεις εβδομάδες ΔΕΗ και focus στην Τράπεζα Κύπρου
- ΔΕΗ Tour of Hellas 2026: Ο αγώνας σε εικόνες
- Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.