• Οικονομία

    ΕΚΤ: Επί τάπητος μια αύξηση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά μετά τη λήξη του PEPP

    • NewsRoom
    ΕΚΤ: Επί τάπητος μια αύξηση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά μετά τη λήξη του PEPP

    Ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης, Μάντις Μίλερ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσει το ενδεχόμενο να αυξήσει το ύψος των ομολόγων που αγοράζει στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος αγοράς ομολόγων της, όταν μπει τέλος στα έκτακτα μέτρα της πανδημίας, τόνισε σήμερα ο Μάντις Μίλερ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

    Ωστόσο, όπως τόνισε ο Εσθονός κεντρικός τράπεζας, οποιαδήποτε τέτοια αύξηση δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη, αλλά κάτι που βρίσκεται απλώς υπό συζήτηση.

    Ενώ η ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ θα επιτρέψει λογικά στην ΕΚΤ να τερματίσει τον Μάρτιο το ύψους 1,85 τρισ. ευρώ έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που λάνσαρε λόγω της πανδημίας, γνωστό και ως PEPP, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να συζητήσουν το πώς μπορεί να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός της ανάκαμψης όταν ανακληθούν τα μέτρα στήριξης. Μια επιλογή θα ήταν η επέκταση του προγράμματος που ίσχυε και προ κρίσης, πάνω από το τρέχον όριο των 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, δήλωσε ο Μίλερ σε συνέντευξή του στο Ταλίν.

    Οι επισημάνεις του κ. Μίλερ δείχνουν πόσο δύσκολη μπορεί να αποδειχθεί η συζήτηση που περιμένει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ειδικά εκείνους που ανησυχούν ότι η επιστροφή στα προ Covid δεδομένα θα έπληττε τις υπερχρεωμένες χώρες που δεν είναι ακόμη έτοιμες να λειτουργήσουν χωρίς την έκτακτη υποστήριξη της ΕΚΤ.

    Μια πιθανή αύξηση του παλαιότερου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι «μέρος της συζήτησης που θα έχουμε για το πώς θα καταργήσουμε σταδιακά το PEPP και τι θα σήμαινε αυτό για τις μελλοντικές αγορές περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε ο Μίλερ, προσθέτοντας: «Και φυσικά η απόφαση θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά την επόμενη άνοιξη και τις προοπτικές για την οικονομία σε εκείνη τη φάση».



    ΣΧΟΛΙΑ