• Οικονομία

    Εκδόσεις ομολόγων έως 10 δισ. το 2024 – Σήμερα οι ανακοινώσεις για το δανειακό πρόγραμμα

    Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ


    Το πρώτο ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού με τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με σχεδιασμό για εκδόσεις έως 10 δισ. ευρώ, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν μια φιλόδοξη στρατηγική διαχείρισης χρέους εξασφαλίζοντας παράλληλα τακτική παρουσία του Δημοσίου στις αγορές που θα ικανοποιεί την αυξημένη ζήτηση από πιο ποιοτικά χαρτοφυλάκια.

    Άλλωστε η επόμενη χρονιά θα είναι έτος που θα χαρακτηριστεί από την πρόσθετη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα της τάξης των 6 – 7 δισ. ευρώ κατ’ εκτίμηση που θα προκύψει από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πιο αναβαθμισμένους δείκτες μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Ένας από τους βασικούς στόχους τον επόμενο χρόνο αναμένεται πως θα είναι και οι νέες αποπληρωμές χρέους, στα πρότυπα της τελευταίας κίνησης που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο με την πρόωρη αποπληρωμή 5,3 δισ. ευρώ δανείων του GLF.

    Στόχος είναι πέραν των εξοικονομήσεων, να εδραιωθεί το κλίμα στις αγορές πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εκδότης χρέους και καταφέρνει να αποπληρώνει νωρίτερα τις υποχρεώσεις της.

    Μείον 2 δισ. ευρώ

    Ταυτόχρονα, όπως έγραψε πρόσφατα το πρακτορείο Bloomberg που έκανε λόγο για εκδόσεις ομολόγων 8 – 10 δισ. ευρώ το 2024, στόχος είναι και ο περιορισμός της έκθεσης της χώρας σε έντοκα γραμμάτια κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

    Σε περαιτέρω σχέδια, επιδιώκεται και  περιορισμός του δημοσιονομικού μαξιλαριού προκειμένου οι αγορές να πάρουν το μήνυμα ότι δεν είναι απαραίτητη πια η ύπαρξη τέτοιων εγγυήσεων γιατί η χώρα είναι σε θέση να χρηματοδοτείται άνετα από τις αγορές.

    Όλες αυτές οι κινήσεις καθιστούν το 2024 έτος – ορόσημο για τη δανειακή στρατηγική του δημοσίου καθώς η χώρα αλλάζει επίπεδο και σταδιακά θα πρέπει να εδραιώσει στις αγορές την αίσθηση πως η κανονικότητα πατάει σε στέρεες βάσεις με τη χώρα να έχει βάλει πλώρη για ακόμη υψηλότερες αξιολογήσεις το 2024 και επιτάχυνση της σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Είναι κατά κάποιο τρόπο η επόμενη χρονιά η αφετηρία για να ξεκινήσει να επιταχύνεται η σταδιακή επιστροφή όλου του χρέους στην αγορά, που είναι και ο μεγάλος στόχος της τιτάνιας προσαρμογής που υλοποιεί η χώρα.

    Μείωση του κόστους δανεισμού

    Σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία είναι και η υποχώρηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου.

    Χθες η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου προσέγγιζε το 3%, έχοντας σπάσει ενδοσυνεδριακά και το φράγμα του 3%, και το spread της απόδοσης με το γερμανικό Bund τις 100 μονάδες βάσης, μια ανάσα πριν από το 2,9% του ισπανικού όπου το spread ήταν χθες στις 93 μ.β.

    Τα αντίστοιχα πορτογαλικά ήταν στο 2,7% και στις 70 μ.β.

    Να σημειωθεί επίσης πως η Ελλάδα στοχεύει σε αποκλιμάκωση του χρέους στο 152,3% του ΑΕΠ το 2024 από 160,3% φέτος έχοντας επιτύχει αποκλιμάκωση σχεδόν 50 μονάδων από το 2020.

    Διαβάστε επίσης

    Ομόλογα: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022 η απόδοση του 10ετούς ελληνικού

    Χρηματιστήριο: Τι σηματοδοτεί για τις μετοχές η εισαγωγή των ελληνικών ομολόγων στο Bloomberg – Πότε μπαίνει σε watch list FTSE και MSCI

    Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει δανεισμό ύψους 10 δισ. ευρώ μετά την αναβάθμιση



    ΣΧΟΛΙΑ