Οικονομία

ΕΦΚΑ: Σωστός ο επανυπολογισμός των συντάξεων – Δεν θα υπάρξει νέος κύκλος αναδρομικών

ΕΦΚΑ: Σωστός ο επανυπολογισμός των συντάξεων - Δεν θα υπάρξει νέος κύκλος αναδρομικών

Κωστής Χατζηδάκης


Σε διάψευση όσων επικαλείται με δελτίο τύπου το  Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) προχώρησε η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, πως δήθεν «ο ΕΦΚΑ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος ο επανυπολογισμός των συντάξεων του 2019 σε 600.000 συνταξιούχους» με αποτέλεσμα να προκύψουν νέες προσφυγές και αναδρομικά για τους συνταξιούχους που έχουν υποβάλει αίτησης σύνταξης πριν τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα με κύκλους από το ταμείο, το εσωτερικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ το οποίο επικαλείται το ΕΝΔΙΣΥ αφορά μεμονωμένη περίπτωση συνταξιούχου (σε σύνολο 8 περιπτώσεων) όπου κρίθηκε, έπειτα από τον απαραίτητο έλεγχο που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι έχριζε εκ νέου επανυπολογισμού η σύνταξη του. Μάλιστα σε καμία περίπτωση δεν αφορά και δεν αναφέρεται στο σύνολο των συνταξιούχων.

Το ΕΝΔΙΣΥ υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι «είχε ενημερώσει με επανειλημμένη αλληλογραφία προς τους Υπουργούς και τις διοικήσεις του e-ΕΦΚΑ ότι ο επανυπολογισμός ήταν λάθος  διότι δεν είχαν συμπεριληφθεί τα βαρέα, ανθυγιεινά και υπερβαρέα ένσημα καθώς και το αυξημένο ασφάλιστρο. Είχε προειδοποιήσει το ΕΝΔΙΣΥ ότι αν δεν διορθωθεί ο συγκεκριμένος επανυπολογισμός, ο δεύτερος επανυπολογισμός με τον νόμο Βρούτση ν.4670/2020 θα ήταν και αυτός λάθος. Επομένως το λάθος θα διαιωνιζόταν. Και φτάνουμε στην παραδοχή του σήμερα.

Η παραδοχή του προβλήματος από τον e-ΕΦΚΑ, «ανοίγει τον δρόμο», ώστε να διορθωθούν αυτά τα λάθη και δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Αυξήσεις που για κάποιους θα είναι λογιστικές, αφού θα περιοριστεί σημαντικά η προσωπική τους διαφορά ή θα μηδενιστεί. Για αρκετές χιλιάδες όμως θα είναι πραγματικές, αφού θα μηδενιστεί η προσωπική τους διαφορά και σε αυτή την περίπτωση, το όποιο υπερβαίνων ποσό προκύπτει, θα το λάβουν ως αύξηση στη σύνταξη (σε αρκετές περιπτώσεις η αύξηση θα είναι μεγάλη)!

Υπενθυμίζεται ότι ο επανυπολογισμός του 2019 δυστυχώς έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά, με αποτέλεσμα:

Α) Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.

Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (ν. 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).

Δ) Συντάξεις χηρείας (δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας).

Την ευθύνη την έχει αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης με τους Υπουργούς ΒρούτσηΧάτζηδάκη αλλά και τους Διοικητές του e-ΕΦΚΑ Χάλαρη Δουφεξή που αρνούνταν να εφαρμόσουν του νόμους.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της απάντησης που έδωσε ο ίδιος ο Φορέας, μετά από εξώδικη δήλωση και μηνυτήρια αναφορά του Δικτύου. Φαίνεται ολοκάθαρα ότι υπάρχει λάθος στην α’ φάση του επανυπολογισμού, επειδή σε αυτή την περίπτωση δεν αξιοποιήθηκε σωστά το επιπλέον ασφάλιστρο.

Σημειωτέον, η αύξηση φτάνει τα 691,87 ευρώ το μήνα όπως στην περίπτωση που αναφέρεται στο κείμενο του e-ΕΦΚΑ αναλύουμε πως προκύπτει το ποσό  μετά από υπολογισμούς σε μηχανογραφικό πρόγραμμα που εφαρμόζει σωστά τους νόμους και διαθέτει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, η ανταποδοτική σύνταξη είναι 1582,18 ευρώ (ν.Κατρούγκαλου) και 1733,60 ευρώ (ν.Βρούτση) ενώ ο e-ΕΦΚΑ είχε λανθασμένα υπολογίσει ανταποδοτική σύνταξη 1041,73 ευρώ. Συνολικά η διαφορά στην ανταποδοτική σύνταξη που προκύπτει είναι 691,87 ευρώ το μήνα».

Διαβάστε επίσης

Πώς και πότε καταβάλλεται σύνταξη σε οφειλέτες του ΕΦΚΑ – Τι επιλογές έχουν οι μη μισθωτοί

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας

e-ΕΦΚΑ: Αύριο Τετάρτη η πληρωμή των προκαταβολών συντάξεων μηνός ΦεβρουαρίουΣΧΟΛΙΑ