• Οικονομία

    ΕΕΚΤ: Η υψηλότερη στην ΕΕ η φορολογία των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη Ελλάδα


    Μια διαφορετική ανάλυση για το κόστος των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας παρουσίασε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) έπειτα από μελέτη που έκανε για λογαριασμό της ο διεθνής οίκος, εξειδικευμένος στις τηλεπικοινωνίες, Ovum.

    Βάσει των συμπερασμάτων της μελέτης που παρουσιάστηκε πριν λίγη ώρα από την Ovum, η Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη ένα καλάθι που περιλαμβάνει το μέσο όρο της χρήσης, είναι πιο φθηνή από το μέσο ευρωπαϊκό όρο κατά 11% (προ φόρων) και ανήκει στην κατηγορία των πιο φθηνών χωρών στην ΕΕ. Στις τιμές μετά φόρων βρίσκεται στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, τη στιγμή που η φορολογία των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη Ελλάδα είναι η υψηλότερη ΕΕ.

    Όπως τονίστηκε η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στη μελέτη λαμβάνει υπόψη της την πραγματική χρήση κινητών υπηρεσιών από τον καταναλωτή και το βασικό της συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα είναι μια αγορά με μεσαίες τιμές σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη στην Ελλάδα οι τιμές βαίνουν μειούμενες και συγκεκριμένα μειώθηκαν 24% το διάστημα 2014 – 2017.

    Ο διεθνής οίκος, όπως εξηγήθηκε, χρησιμοποίησε διαφορετική μεθοδολογία σε σχέση με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις έρευνες της οποίας η εικόνα είναι διαφορετική (η Ελλάδα είναι εμφανίζεται να έχει από τις ακριβότερες υπηρεσίες). Η ΕΕ, σύμφωνα με την Ovum, επιλέγει συγκεκριμένα καλάθια που μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικά του προφίλ χρήσης κάθε χώρας. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνει τη χρήση ενός πακέτου, ειδικές περιπτώσεις ή πρόσθετες προσφορές.

    Αντίθετα η OVUM στην εν λόγω μελέτη περιλαμβάνει όλα τα καλάθια και όλους τους πελάτες για να εξάγει τις τιμές ανά υπηρεσία και να υπολογίσει μια τιμή ανά καλάθι χρησιμοποιώντας το προφίλ χρήσης του μέσου Έλληνα και μέσου ευρωπαίου καταναλωτή. Συγκρίνει αυτό που πραγματικά πληρώνουν οι καταναλωτές για τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν πραγματικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τηλεπικοινωνίες και τυχερά παιχνίδια οι «στυλοβάτες» των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αποφάσεις για τη Forthnet και η σχέση τους με την ολλανδική τηλεπικοινωνιακή αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ