• Οικονομία

    Ebury: Η βρετανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση το 2023

    • NewsRoom
    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών

    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών


    Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρώς κατά 0,1% τον Μάιο, σε σχέση με τις προβλέψεις του 0,3%, σύμφωνα με την Ebury, η οποία εκτιμά ότι θα αποφύγει την ύφεση το 2023, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να εισέλθει σε ήπια τεχνική ύφεση το α’ εξάμηνο του 2024.

    Όλοι οι υποτομείς του ΑΕΠ συρρικνώθηκαν τον Μάιο σύμφωνα με το ONS, εκτός από τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών της Βρετανίας, το “στολίδι” της βρετανικής οικονομίας, ο οποίος απροσδόκητα σημείωσε σταθερή ανάπτυξη, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ebury.

    Συμπληρώνει επίσης ότι:

    “Η πρόσφατη ανθεκτικότητα του κρίσιμου τομέα των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου μας ικανοποιεί, ιδίως καθώς η επιπλέον τραπεζική αργία του Μαΐου για τη στέψη του βασιλιά, αναμενόταν να επηρεάσει την ανάπτυξη.

    Επίσης, οι απεργίες των εργαζομένων φάνηκε ότι επιβάρυναν λιγότερο από το αναμενόμενο την βρετανική οικονομία.

    Παρόλο που οι 128.000 ημέρες εργασίας που χάθηκαν λόγω απεργιών τον Μάιο είναι πολύ πιο πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, ο Μάιος αντιπροσωπεύει τον μήνα με τις λιγότερες βιομηχανικές κινητοποιήσεις από τον Ιούλιο του 2022″, σχολιάζει η Ebury.

    Τέλος, σημειώνει ότι “Για άλλη μια φορά, η οικονομία της Βρετανίας φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να διαψεύσει τις εκτιμήσεις και να αποφύγει μια συρρίκνωση σε ολόκληρο το β’ τρίμηνο.

    Συνεχίζουμε να εκφράζουμε την άποψη ότι η βρετανική οικονομία θα αποφύγει την είσοδο σε ύφεση το 2023, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ανθεκτικότητας της ζήτησης των νοικοκυριών.

    Τούτου λεχθέντος, αποκλείουμε μια ήπια τεχνική ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, τη ώρα που αναμένουμε τα επιτόκια στεγαστικών δανείων και τις αυξανόμενες πληρωμές στεγαστικών δανείων να επιδεινωθούν, καθώς λήγουν περισσότερα συμβόλαια ορισμένου χρόνου τους επόμενους μήνες”.

    Διαβάστε επίσης: 

    McKinsey: Πλήγμα 800 δισ. δολαρίων στην αξία των γραφείων από την τηλεργασία

    Χάρης Θεοχάρης: Επιστολή στο ΣΔΟΕ για σαρωτικούς ελέγχους σε νησιά και τουριστικές περιοχές

    Σήμα για σφίξιμο του δημοσιονομικού ζωναριού από το 2024 θα στείλει το Eurogroup



    ΣΧΟΛΙΑ