• Οικονομία

    e-ΚΕΠΑ: Περισσότερες από 171.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις για πιστοποίηση αναπηρίας

    Παναγιώτης Δουφεξής, Διοικητής e-ΕΦΚΑ

    Παναγιώτης Δουφεξής, Διοικητής e-ΕΦΚΑ


    Περισσότεροι από 171.000 ευάλωτοι πολίτες και οι οικογένειές τους υπέβαλαν από τον περασμένο Οκτώβριο, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, αίτημα για πιστοποίηση της αναπηρίας τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, και παρουσιάζει το «Mononews» από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι τις 28 Ιουλίου 2023, υπέβαλαν «νέα – αρχική αίτηση» 111.347 πολίτες, «αίτηση Παράτασης» 51.937, «αίτηση Επιδείνωσης ή Προσθήκης Νέας Πάθησης» 6.581 και 1.713 έκαναν «Αίτηση Αναθεώρησης».

    Με την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων μπήκε τέλος στην ταλαιπωρία, τις αχρείαστες καθυστερήσεις για την έκδοση των αποφάσεων πιστοποίησης αναπηρίας.

    Πλέον με «λίγα» κλικς και με 8 απλά βήματα, οι πολίτες υποβάλλουν από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή το αίτημά τους για αξιολόγηση και πιστοποίηση αναπηρίας. Κάνοντας login με τους κωδικούς του taxis, αναγράφοντας αρχικά τον ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ τους, κατόπιν προχωρούν στην αίτηση εισάγοντας τα προσωπικά τους στοιχεία και αναφέροντας ποια είναι η συγκεκριμένη νόσος. Αφού υποβάλλουν την αίτηση τους, μπορούν ηλεκτρονικά να παρακολουθούν την εξέλιξή της.

    Στο παρελθόν, ο πολίτης έπρεπε να επισκεφθεί τρείς, ίσως και τέσσερις φορές κάποιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, «κουβαλώντας» εκτυπωμένα τα απαραίτητα έγγραφα, πλέον, οι ασφαλισμένοι επισκέπτονται μόνο μια φορά τα ΚΕΠΑ, την προκαθορισμένη ημέρα και ώρα που θα εξεταστούν από την επιτροπή των ιατρών.

    Με τη νέα μέθοδο καταργούνται χιλιάδες επισκέψεις, πλέον αρκεί μόνο μια φορά, την ημέρα της εξέτασης του πολίτη και όχι σε προηγούμενα στάδια της διαδικασίας. Όλα τα βήματα της διαδικασίας πιστοποίησης, πλην της ιατρικής εξέτασης, γίνονται λοιπόν ψηφιακά μέσω του epan.gov.gr.

    Στο πλαίσιο ψηφιοποίησης της διαδικασίας, δημιουργήθηκε επίσης ενιαία ιατρική γνωμάτευση, η οποία προϋποθέτει την αποσύνδεση της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας από τη διαδικασία λήψης παροχών (επιδόματα αναπηρίας, σύνταξη αναπηρίας κ.α.). Η ενιαία ιατρική γνωμάτευση είναι δεσμευτική για κάθε πιθανή παροχή, για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και στην ουσία κατάργησε τις προηγούμενες ξεχωριστές αιτήσεις και γνωματεύσεις για τις οποίες ο ασφαλισμένος περνούσε ξανά και ξανά από ιατρικές επιτροπές για την κάθε παροχή.

    Καταργήθηκε, επίσης, η καταβολή παραβόλου. Το παράβολο αξίας 46,14 ευρώ ίσχυε για όλες τις κατηγορίες αιτούντων που πιστοποιούνταν στα ΚΕΠΑ. Την τελευταία 5-ετία πριν την ψηφιοποίηση των ΚΕΠΑ, το εν λόγω παράβολο είχε καταβληθεί για πάνω από 250.000 αιτήσεις.

    Η Διοίκηση, καθώς και το προσωπικό του e-ΕΦΚΑ έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας τα προηγούμενα χρόνια.

    Προς επίλυση των προβλημάτων λοιπόν, υλοποιήθηκαν μία σειρά από συγκεκριμένες δράσεις όπως:

    • Η υιοθέτηση του πρώτου κανονισμού λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Για μακρύ χρονικό διάστημα, τα ΚΕΠΑ λειτουργούσαν με διάσπαρτες εγκυκλίους και ασαφές πλαίσιο διαδικασιών και αρμοδιοτήτων.
    • Η κατάργηση της υποχρεωτικής ιατρικής επανεξέτασης από τα ΚΕΠΑ για μη αναστρέψιμες ασθένειες, θέτοντας τέλος σε μια άνευ λογικής ταλαιπωρία που βίωναν δεκάδες χιλιάδες ευάλωτοι συμπολίτες μας.
    • Η αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων των ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα (στάδιο Ειρήνης & Φιλίας). Στις Επιτροπές προσέρχονται άτομα με ασθενοφόρα, με συνοδούς, με κινητικά προβλήματα, σε αξιοπρεπείς και λειτουργικούς χώρους υποδοχής και εξέτασης, ενώ η προσβασιμότητα έχει διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής

    Ομοσπονδία Αρτοποιών: Έρχεται αύξηση 7-10% στα άλευρα – Να παρέμβει η πολιτεία

    Πληθωρισμός: Αυξήθηκε στο 2,5% τον Ιούλιο – Άλμα 12,3% στα τρόφιμα

     



    ΣΧΟΛΙΑ