• Οικονομία

    Την Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επέλεξε για υποψήφια επικεφαλής του ΔΝΤ η ΕΕ

    • NewsRoom
    Κ. Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Πληθωρισμός και χρέος τα εμπόδια για την παγκόσμια ανάκαμψη

    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα


    Η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κέρδισε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( ΔΝΤ ).

    Ο μοναδικός συνυποψήφιος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνεχάρη την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για την νίκη της.

    Η υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα θα τεθεί πλέον σε νέα ψηφοφορία σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως η Ευρωπαία υποψήφιος θα λάβει τελικά το χρίσμα του νέου επικεφαλής του ΔΝΤ, συνεχίζοντας την παράδοση από την ίδρυση του Ταμείου το 1951 όπου στην κορυφή του βρίσκεται Ευρωπαίος.

    Η Γκεοργκίεβα αναμένεται να λάβει και τη στήριξη των ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα στη στήριξη που έδωσαν οι Ευρωπαίοι στον Αμερικανό υποψήφιο στην Παγκόσμια Τράπεζα. Συνολικά ΗΠΑ και Ε.Ε. στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ έχουν το 45,9% των ψήφων, ενώ οι υπόλοιπες οικονομίες διαθέτουν πολύ μικρότερα ποσοστά.

    Σύμφωνα με μια πηγή, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Γκεοργκίεβα εξασφάλισε το 56% των ψήφων που αντιστοιχούν στο 57% του πληθυσμού της ΕΕ, με τον Ντάισελμπλουμ να είχε τη στήριξη του 44% των χωρών και του 43% του πληθυσμού.

    Η πηγή πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν μια τηλεδιάσκεψη στην 01:00 τα ξημερώματα για να αναλύσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

     



    ΣΧΟΛΙΑ