• Οικονομία

    ΔΝΤ: Επεξεργάζεται σχέδιο βοήθειας των κρατών που πλήττονται από την επισιτιστική κρίση

    • NewsRoom
    ΔΝΤ

    Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, επικεφαλής ΔΝΤ


    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι εξετάζει την επέκταση της δανειοδοτικής εργαλειοθήκης του για να βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται από την επισιτιστική κρίση, μέσω ενός νέου «παραθύρου επισιτιστικής κρίσης», το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης.

    Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters τη Δευτέρα, θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να ενισχύσει τον δανεισμό σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία προκλήθηκαν από την επισιτιστική κρίση που εξαπέλυσε ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ο παγκόσμιος πληθωρισμός.

    Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ εξέτασαν την πρόταση σε άτυπη σύνοδο τη Δευτέρα.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε ότι το Ταμείο, το οποίο έχει δανείσει πάνω από 268 δισεκατομμύρια δολάρια σε 93 χώρες από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να υποστηρίξει τα μέλη του και εξετάζει «όλες τις επιλογές για να ενισχύσει την εργαλειοθήκη μας, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας χωρών που επηρεάζονται από την επισιτιστική κρίση».

    Σε δήλωσή του στο Reuters, είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο μόλις ξεκίνησε άτυπες συζητήσεις για «μια τέτοια πρόταση: ένα νέο παράθυρο επισιτιστικής κρίσης στο πλαίσιο των ρυθμίσεων χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης».

    Είπε ότι προγραμματίζονται περαιτέρω συζητήσεις με το εκτελεστικό συμβούλιο για να διασφαλιστεί η επίσημη έγκριση των αλλαγών.

    Ο Ράις είπε ότι το ταμείο είχε παράσχει δάνεια ύψους 27 δισ. δολαρίων σε 57 χώρες χαμηλού εισοδήματος και συνέχιζε να ενθαρρύνει τις χώρες μέλη του να «έρθουν νωρίς σε εμάς για την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη».

    Οι τιμές των τροφίμων – που έχουν ήδη πληγεί από τον πληθωρισμό – αυξήθηκαν παγκοσμίως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δεδομένων των αποκλεισμένων οδών εφοδιασμού, των κυρώσεων και άλλων εμπορικών περιορισμών, αν και μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια τον περασμένο μήνα έχει αρχίσει να βοηθά στη βελτίωση των εμπορικών ροών και στη μείωση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Σταϊκούρας: «Στο 10% τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών από 43,6%»



    ΣΧΟΛΙΑ