• Οικονομία

    Δυσθεώρητα κορονοχρέη: Η νέα μορφή της κρίσης COVID-19

    • Βίκυ Καρατζαφέρη


    Τα κρούσματα της πανδημίας COVID-19 υποχωρούν σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, σε λίγο καιρό – αν όλα πάνε καλά – δεν θα φοράμε συνεχώς τις μάσκες, η κατάσταση γενικά είναι καλύτερη από ό,τι ήταν το προηγούμενο διάστημα.

    Ωστόσο υπάρχει μία νέα παράμετρος, που πρέπει οπωσδήποτε να συνυπολογιστεί στα μείον της λοίμωξης και αυτή δεν είναι άλλη από τα κορονοχρέη. Οι πολλές υποχρεώσεις, που δημιούργησε η πρωτοφανής παγκόσμια υγειονομική κρίση, άφησαν πάρα πολλούς ανθρώπους ξέπνοους οικονομικά και στο χείλος της χρεωκοπίας.

    Στις ΗΠΑ τα χρέη τροφοδοτούνται από την αύξηση των ιατρικών λογαριασμών, που σχετίζονται με τη θεραπεία της νόσου, ειδικά μεταξύ των πιο ευάλωτων οικονομικά πολιτών.

    Αποκαλυπτική δημοσκόπηση

    Σύμφωνα με έρευνα του LendingTree, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, έως και 12,5 εκατομμύρια Αμερικανοί υπολογίζεται ότι έχουν, ήδη, επιβαρυνθεί με ιατρικά χρέη, που σχετίζονται με την COVID-19. Πρόκειται για μία αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, που έδειξε ότι το 60% των ερωτηθέντων έχει ιατρικά χρέη, με περίπου το 10% να προέρχεται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

    Το οφειλόμενο ποσό κυμαίνεται από 5.000 έως 9.999 δολάρια. Αυτό υποδηλώνει ότι το συλλογικό χρέος για τη θεραπεία της COVID-19 μέχρι στιγμής είναι πιθανό να κυμαίνεται από 60 δισεκατομμύρια έως και 125 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Αυτός ο αριθμός αναπόφευκτα θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, εκτιμούν οι ειδικοί, καθώς κάποια στιγμή οι κρατικές επιχορηγήσεις και τα μέτρα ελάφρυνσης των χρεών θα σταματήσουν, καθιστώντας πιο δύσκολο για πάρα πολλούς ανθρώπους να εξοφλήσουν τα… βουνά των λογαριασμών τους. Κι αυτό με τη σειρά του αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των προσωπικών χρεοκοπιών έως το τέλος του 2021 και τις αρχές του 2022.

    Αλματώδης αύξηση των χρεών

    Από τον Μάιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, τα ιατρικά χρέη μεταξύ των μελών του ιστότοπου Credit Karma, που παρακολουθεί τις πιστώσεις, αυξήθηκε κατά 6,5%, δηλαδή κατά 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο αριθμός των ατόμων, που είχε ιατρικές οφειλές, αυξήθηκε κατά 9%.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, το ιατρικό χρέος δεν φθάνει, καν, σε έναν οργανισμό αναφοράς πιστωτικών μονάδων, παρά μετά από μια περίοδο αναμονής 180 ημερών, όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, η αύξηση αναμένεται αλματώδης μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

    Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο του 2021, ο αριθμός των Αμερικανών, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για προστασία από την πτώχευση, αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Δηλαδή έκαναν αίτηση 44.103 αμερικανοί πολίτες, ο μεγαλύτερος αριθμός από τον Μάρτιο του 2020, οπότε ξεκίνησε η πανδημία.

    «Κι αυτό είναι μόνο η αρχή», λένε δυσοίωνα οι αναλυτές, δεδομένου ότι ακόμη και πριν από την πανδημία τα ιατρικά χρέη ήταν ο κύριος λόγος, που γίνονταν αιτήσεις για την προστασία από την χρεοκοπία, σύμφωνα και με ανάλυση του American Journal of Public Health.



    ΣΧΟΛΙΑ