• Οικονομία

    DBRS: Υποβάθμισε από «θετικό» σε «σταθερό» το outlook της Ελλάδας

    • NewsRoom

    DBRS


    Σε υποβάθμιση του outlook της Ελλάδας από «θετικό» σε «σταθερό» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης  DBRS, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη σύσταση BB (low).

    Ο οίκος προχώρησε στην κίνηση ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη από την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα και την Ευρώπη και του αντίκτυπου που έχουν στην Ελληνική Οικονομία.

    Ταυτόχρονα ο οίκος σημειώνει ότι η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και απέτρεψε μεγάλη διασπορά του ιού. Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα θα μειώσουν το αντίκτυπο ωστόσο η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος, δεδομένης και της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό και τις μεταφορές.

    Ωστόσο και η ανάκαμψη το 2021 παραμένει αβέβαια. Υπό αυτές τις συνθήκες το δημόσιο χρέος και η δημοσιονομική ισορροπία θα επιβαρυνθούν και το πόσο θα κρατήσει αυτό παραμένει «υψηλή αβεβαιότητα».

    Η Ελλάδα βγήκε από την κρίση με τρία χρόνια ανάπτυξης και πέντε χρόνια πρωτογενούς πλεονάσματος και διαθέτει ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας, όμως το χρέος είναι στο 17,6% του ΑΕΠ και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο μετά τις τρέχουσες εξελίξεις.

    Η DBRS εκτιμά πως η οικονομία της Ελλάδα οδεύει προς υφεση, με το ΑΕΠ της να κινδυνεύει με συρρίκνωση κατά 5% φέτος, καθώς η κρίση της πανδημίας θα «χτυπήσει» με διάφορους τρόπους. Συγκεκριμένα, η πιο αδύναμη παγκόσμια και εγχώρια ζήτηση θα πλήξει τις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων, και το lockdown που εφαρμόσθηκε το τελευταίο διάστημα, με κυριότερο τα μέτρα για απαγόρευση στα ταξίδια, θα πλήξουν τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αντιστοιχεί σε πάνω από 10% του ΑΕΠ της χώρας.

    Σε ότι αφορά τον τουρισμό, ο οίκος επισημαίνει ότι δεδομένου ότι σχεδόν το 77% των αφίξεων πραγματοποιείται στο τρίτο τρίμηνο του έτους, οι απώλειες μπορεί να περιοριστούν αν οι περιορισμοί στα ταξίδια αρθούν στο β’ εξάμηνο.

    Ο οίκος σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία επιταχύνθηκε το 2019 σημειώνοντας σταθερό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,9%, υποστηριζόμενη και πάλι κυρίως από την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

    Μετά από πέντε χρόνια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης φέτος ο οίκος περιμένει αρνητικό ισοζύγιο. Επισημαίνει ότι η Ελλάδα προχώρησε μετά το 2010 σε πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή και διορθώθηκαν οι ανισορροπίες. Το σοκ του κορωνοϊού ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει καθοδικούς κινδύνους για την δημοσιονομική σταθερότητα.

    Σε ότι αφορά το χρέος, ο οίκος επισημαίνει ότι αν και υψηλό, ο επίσημος τομέας διακρατεί το 81% και αυτό εξασφάλισε μεγάλες ωριμάνσεις και χαμηλά επιτόκια. Μάλιστα το 90% του χρέους είναι σε σταθερά επιτόκια, μειώνοντας έτσι το ρίσκο από την μεταβλητότητα στις αγορές. Επιπρόσθετα το μαξιλάρι ρευστότητας, ύψους 36 δισ. ευρώ, στηρίζει τις προσπάθειες της χώρας να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά.

    Ότι αφορά τις τράπεζες, επισημαίνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) παραμένουν πολύ υψηλά, στο 42,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου και αποτελούν πρόκληση για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο υπήρξε σημαντικός περιορισμός, κατά πάνω από 30 δισ. ευρώ από την κορύφωση τον Μάρτιο του 2016.

    Από τον Ιούλιο του 2019, η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκρίνει σειρά νομοσχεδίων για την υποστήριξη της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανάπτυξης μειώνοντας τη γραφειοκρατία που στο παρελθόν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντας για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

    Σε ότι αφορά τις εξωτερικές ανισορροπίες εκτιμάται ότι η άσχημη εικόνα από το μέτωπο του τουρισμού εν μέρει εξισορροπείται από τις εισροές κεφαλαίων από την ΕΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ