• Οικονομία

    Στις 20 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

    Στις 20 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ


    Αντίστροφα μέτρα ο χρόνος για την ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ αναμένεται να «τρέξει» τη διαδικασία στις 20 Σεπτεμβρίου, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να καταβάλουν την πρώτη δόση έως το τέλος του μήνα.

    Τα εκκαθαριστικά έχουν υπολογιστεί με βάση τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες και όχι τις νέες που ανακοινώθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού και θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του 2022. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι ίδια με τα περσινά εκκαθαριστικά.

    Σενάρια για διπλή δόση τον Οκτώβριο

    Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του 2022. Υπενθυμίζεται ότι η ανάρτηση του ΕΝΦΙΑ είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου, ωστόσο η ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, άλλαξε το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου.

    Με τους ιδιοκτήτες να έχουν, πλέον, διορία μόλις δυο εβδομάδων για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την τριπλή δόση του φόρου εισοδήματος (δόσεις Ιουλίου – Αυγούστου έως 17/9 και δόση Σεπτεμβρίου έως 30/9), το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο άτυπης παράτασης στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έως το τέλος Οκτωβρίου. Οι ιδιοκτήτες δηλαδή, να έχουν το δικαίωμα καταβολής δυο δόσεων του φόρου ακινήτων ταυτόχρονα, χωρίς κυρώσεις, έως το τέλος Οκτωβρίου.

    Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Οκτωβρίου θα πρέπει να καταβληθεί και η 4η δόση του φόρου εισοδήματος.

    Διαβάστε επίσης:

    Φορολογία: Τι αλλάζει σε ΦΠΑ, εταιρικά κέρδη, κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές

    Το Taxisnet γίνεται MyAADE – Τι αλλάζει στις συναλλαγές με την εφορία

    Δωρεάν στέγη σε νεαρά ζευγάρια – Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της νέας γενιάς



    ΣΧΟΛΙΑ