• Οικονομία

    Δ. Τσάκωνας (ΟΔΔΗΧ) στους FT: «Το 15ετές θα μειώσει την εξάρτηση από τα έντοκα»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • του Tommy Stubbington
    Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ


    Με ισχυρή ζήτηση απάντησαν οι επενδυτές στην έκδοση του πιο μακροπρόθεσμου ομολόγου που έχει εκδώσει η Ελλάδα από την εποχή της κρίσης, επιβεβαιώνοντας ότι είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τη σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές προς αναζήτηση χρηματοδοτικών κεφαλαίων.

    Αυτό επισημαίνουν οι Financial Times, μετά την επιτυχή έκδοση 15ετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ.

    Η έκδοση, όπως σημειώνεται, ήρθε μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή, σε BB, σε απόσταση δηλαδή μόλις δύο βαθμίδων από την επενδυτική κατηγορία, που θα έκανε και τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που τρέχει.

    Σημειώνεται, επίσης, πως το ελληνικό χρέος είναι, στο μεγαλύτερο μέρος του, δάνεια που έλαβε η χώρα από την ΕΕ και το ΔΝΤ στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσής της κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρη Τσάκωνα, η χώρα έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψει όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για το 2020.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσάκωνα, η έκδοση του 15ετούς θα μειώσει την εξάρτηση από τα Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου που πρέπει να αναχρηματοδοτούνται τακτικά. Επιπλέον, έδειξε ότι η αποδοχή της Ελλάδας από τους επενδυτές αυξάνεται: «Στέλνει το μήνυμα ότι “ναι, μπορούμε”».

    Η επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές σηματοδοτήθηκε από ένα αξιοσημείωτο ορόσημο τον Οκτώβριο, όταν πούλησε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο. Μετά και την αναβάθμιση από τη Fitch, οι αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων υποχωρούν σε χαμηλά ρεκόρ, με το κόστος δανεισμού για τη 10ετία να υποχωρεί στο 1,14%, καθώς οι επενδυτές κυνηγούν τα ομόλογα της Ευρωζώνης που έχουν υψηλότερες αποδόσεις.

    «Θεωρούμε ότι τα μεγάλα κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα είναι παρελθόν», λέει ο Nick Wall, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στη Merian Global Investors, ο οποίος διακρατεί ελληνικά κρατικά ομόλογα. Όπως εξηγεί, όμως, «οι επιλογές για όσους επενδύουν σε κρατικά ομόλογα και θέλουν λίγη απόδοση δεν είναι ακριβώς πολλές».

    Ο ίδιος τονίζει ότι οι φιλοεπιχειρηματικές και φιλοευρωπαϊκές πολιτικές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη στα ελληνικά ομόλογα.

    Αναλυτές της Rabobank ανέφεραν ότι οι ελληνικές εκδόσεις ομολόγων δημιούργησαν στην πραγματικότητα τη δική τους ζήτηση, αποδεικνύοντας ότι η χώρα ετοιμαζόταν πραγματικά να επιστρέψει στο «business as usual», όπως έκανε και η Πορτογαλία την εποχή που ανάρρωνε και εκείνη από τη δική της κρίση.

    Copyright The Financial Times Limited 2020

    © 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ