• Οικονομία

    Credit Suisse: Υπό συζήτηση η περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας

    • NewsRoom
    Credit Suisse

    Credit Suisse


    Η Credit Suisse εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπής περίπου 5.000 θέσεων εργασίας, περίπου μία θέση στις 10, ως μέρος μιας προσπάθειας μείωσης του κόστους στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, δήλωσε στο Reuters πηγή με άμεση γνώση του θέματος. Η κλίμακα των πιθανών περικοπών θέσεων εργασίας υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν η Credit Suisse και ο νέος διευθύνων σύμβουλος Ulrich Koerner, ο οποίος επιδιώκει να επαναφέρει την τράπεζα σε ισορροπία μετά από μια σειρά σκανδάλων.

    Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει πέρα ​​από την επανάληψη ότι θα δώσει μια ενημέρωση για την αναθεώρηση της στρατηγικής της με τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, λέγοντας ότι οποιαδήποτε αναφορά για τα αποτελέσματα ήταν κερδοσκοπική. Η Credit Suisse χαρακτήρισε το 2022 «μεταβατικό» έτος με αλλαγή φρουράς, αναδιάρθρωση για να περιορίσει την ανάληψη κινδύνων στην επενδυτική τραπεζική και να αυξήσει τη διαχείριση περιουσίας. Η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη απέρριψε τις εικασίες ότι θα μπορούσε να αγοραστεί ή να διαλυθεί.

    Προς αξιολόγηση το μέτρο των περικοπών

    Οι συζητήσεις για τις περικοπές θέσεων εργασίας συνεχίζονται και ο αριθμός των μειώσεων μπορεί να αλλάξει, είπε η πηγή. Η ελβετική εφημερίδα Blick ανέφερε νωρίτερα ότι περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας θα απορριφθούν. Η Credit Suisse έχει ήδη δηλώσει ότι θα μειώσει το κόστος κάτω από 15,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (15,8 δισεκατομμύρια δολάρια) μεσοπρόθεσμα, έναντι ετήσιων 16,8 δισεκατομμυρίων φράγκων φέτος.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχει περιγράψει περικοπές θέσεων εργασίας. Ο Koerner, που προήχθη σε Διευθύνων Σύμβουλος πριν από λίγο περισσότερο από ένα μήνα, έλαβε το καθήκον να περιορίσει την επενδυτική τραπεζική και να μειώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κόστος για να βοηθήσει την τράπεζα να ανακάμψει από μια σειρά οπισθοδρομήσεων και σκανδάλων.

    Η στρατηγική του αναθεώρηση, η δεύτερη σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα αξιολογήσει τις επιλογές για την τράπεζα, ενώ θα επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της να εξυπηρετήσει πλούσιους πελάτες. Ο ελβετικός δανειστής δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να γυρίσει την επιχείρηση και να βελτιώσει την οικονομική του ανθεκτικότητα. “Η μείωση του κόστους είναι το ευκολότερο άμεσο βήμα που μπορεί να κάνει. Αλλά δεν είναι στρατηγική”, δήλωσε ο Andreas Venditti, αναλυτής της Vontobel. «Μπορεί να καταλήξετε σε έναν φαύλο κύκλο, όπου οι θέσεις εργασίας κόβονται, οι υπηρεσίες μειώνονται και οι πελάτες φεύγουν».

    Ένα ακόμη αίνιγμα

    Ο Venditti τόνισε ένα άλλο αίνιγμα: «Εάν το κόστος αναδιάρθρωσης, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών θέσεων εργασίας, ανέλθει σε δισεκατομμύρια, η τράπεζα μπορεί επίσης να χρειαστεί να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια».

    Αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί να ενισχύσει το κεφάλαιο κατά 4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα για να στηρίξει τα αποθέματά της και να χρηματοδοτήσει την ανανέωση. Ο Koerner, 59 ετών, ειδικός στις αναδιαρθρώσεις, διαδέχθηκε τον Thomas Gottstein ως Διευθύνων Σύμβουλος τον Αύγουστο μετά από μια ταραχώδη διετία με τεράστιες ζημιές, μια σπάνια δικαστική καταδίκη για την τράπεζα στην Ελβετία και μια βουτιά 40% στις μετοχές της.

    Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, η τράπεζα σημείωσε ζημία 1,59 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, καθώς τα νομικά έξοδα αυξήθηκαν. Μόνο η επενδυτική της τράπεζα έχασε 1,12 δισ. ελβετικά φράγκα προ φόρων.

    Ποντάρει πολλά στην Κίνα

    Δίδυμα χτυπήματα – μια απώλεια 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αθέτηση πληρωμών του οικογενειακού γραφείου των ΗΠΑ Archegos Capital Management και το κλείσιμο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρηματοοικονομικών κεφαλαίων της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέονται με τον καταρρακωμένο Βρετανό χρηματοδότη Greensill – έχουν επίσης πλήξει την τράπεζα. Τον Ιούνιο, η Credit Suisse καταδικάστηκε επίσης για αποτυχία να αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος από μια βουλγαρική συμμορία διακίνησης κοκαΐνης στην πρώτη ποινική δίκη της Ελβετίας σε μια από τις μεγάλες τράπεζές της. Ασκεί έφεση κατά της καταδίκης.

    Σε ένδειξη ότι η Credit Suisse αναμένει βελτίωση της τύχης της, ένα ανώτερο στέλεχος είπε στο Reuters ότι εξακολουθεί να ποντάρει πολλά στην Κίνα και σχεδιάζει να ξεκινήσει μια επιχείρηση πλούτου εκεί το επόμενο έτος. Η τράπεζα σκοπεύει να αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας στην Κίνα το επόμενο έτος, με την πλάτη της εξασφάλισης της πλήρους ιδιοκτησίας της τοπικής της επιχείρησης κινητών αξιών.

    Διαβάστε επίσης

    Γέλεν: Ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα μειώσει τον πληθωρισμό

    Εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ διευρύνθηκε το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων

    G7: Έδωσαν τα χέρια οι ηγέτες για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο



    ΣΧΟΛΙΑ