• Οικονομία

  Χρήστος Σταϊκούρας: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισ. – Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση

  • NewsRoom
  Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

  Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


  «Επιδιώκουμε την σταθερότητα, καθώς η επίτευξη γρήγορων αποφάσεων γίνεται από ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις», ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

  Επιπλέον, τόνισε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μέτρο του δυνατού.

  «Σε ασφαλές επίπεδο»

  Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1, πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε ασφαλές επίπεδο και είπε χαρακτηριστικά πως την κυβέρνηση την προβληματίζει πως θα πάρει τα βέλτιστα μέτρα για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων.

  Επίσης, ανέφερε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 360 εκατομμύρια ευρώ αποτελεί πρόσθετη βοήθεια. Για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα τόνισε ότι θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο και πως οι όποιες παρεμβάσεις θα καταλήξουν στον καταναλωτή και δεν θα χαθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

  «Γενναία και ρεαλιστική»

  Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι γενναία και ρεαλιστική. Στη συνέχεια είπε πως όταν έχουμε εξωγενείς κρίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε δυσμενείς εξελίξεις στην πραγματική οικονομία.

  Σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους το 2023, σημείωσε ότι «θα το δούμε το Μάιο και πως εξελίσσεται μακροοικονομικά η κατάσταση στην Ευρώπη». Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι χρειάζεται να είμαστε σοβαροί στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα.

  Ο στόχος της κατάργησης

  Αξίζει να σημειωθεί, ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της μείωσης του ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση και ανέφερε πως παραμένει ο στόχος το 2023 να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

  «Έγκαιρα»

  Στη συνέχεια σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει έγκαιρα για το ταμειακό κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης και είπε πως δεν αρκεί η υψηλή ανάπτυξη, καθώς θα πρέπει να είναι και διατηρήσιμη.

  Διαβάστε επίσης

  Χρήστος Σταϊκούρας: Διαμορφώνουμε καθαρό και ρεαλιστικό διάδρομο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023  ΣΧΟΛΙΑ