• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας για λογαριασμούς ρεύματος: Στα 2 δισ. ευρώ η ενίσχυση για τον Σεπτέμβριο 

    • NewsRoom
    Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Στα 2 δισ. ευρώ θα ανέλθει η συνολική κρατική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Όπως είπε οι κυβερνητικές ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση που είχε ανακοινωθεί για τον Αύγουστο ήταν ύψους 1,136 δισ. ευρώ.

    “Τον μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουμε τα 2 δισ. ευρώ” ανέφερε, μιλώντας στον Realfm 97,8.

    Να σημειωθεί ότι νέα αρνητικά ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές ρεύματος που ανακοίνωσαν, αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Σεπτέμβριο.

    Οι τιμές που δόθηκαν ενδεικτικά από προμηθευτές είναι:

    ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.

    Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.

    Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.

    Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

    NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.

    Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ το μήνα.

    Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο διαμορφώνεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα (377,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα) παρά τη μειωμένη ζήτηση και την αυξημένη (20,9%) συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

    Ωστόσο, οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές θα εξαρτηθούν από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, μέχρι την Τρίτη 23/8, το αργότερο την Τετάρτη 24/8.

    Οι νέες τιμές προμήθειας θα ισχύουν τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού που επέβαλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα που ανακοινώθηκε ήταν ύψους 1,136 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να απορροφηθεί έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές.

    Η επιδότηση του Αυγούστου αφορούσε το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης τόσο για κύριες όσο και για μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

    Δεκάδες μέτρα στο τραπέζι για το πακέτο της ΔΕΘ

    Παράλληλα, ο υπουργός αναφερόμενος στο πακέτο ΔΕΘ τόνισε ότι υπάρχουν δεκάδες μέτρα στο τραπέζι, αλλά τι θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και τις προτεραιότητες που θα θέσει ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στα ελληνικά νοικοκυριά μπαίνει έξτρα εισόδημα λόγω της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης των εισπράξεων από τον τουρισμό, τις συνεχιζόμενες επενδύσεις και την αύξηση κατώτατου μισθού.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της πληρωμής των φόρων από τους Έλληνες πολίτες σημειώνοντας ότι προχωρούν στην κάλυψη των φορολογικών υποχρεώσεων χωρίς να σημειώνεται συρρίκνωση των καταθέσεων.

    Αυτή την καλή εικόνα, πρόσθεσε, θολώνει ο πληθωρισμός και τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η Πολιτεία έχει χτίσει γραμμές άμυνας για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Τέλος σημείωσε ότι πολλά θα κριθούν για το ύψος των παρεμβάσεων από τρία βασικά οικονομικά μεγέθη που θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Το ύψος της ανάπτυξης για το δεύτερο 3μηνο του 2022, την πορεία των φορολογικών εσόδων για τον Αύγουστο, όπως επίσης και τις εισπράξεις από τον τουρισμό το καθοριστικό 2μηνο Ιουλίου – Αυγούστου.



    ΣΧΟΛΙΑ