• Οικονομία

    Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Πιο κοντά στην νέα αύξηση των επιτοκίων λόγω «αήττητου» πληθωρισμού

    • NewsRoom
    Ρόμπερτ Χόλτσμαν

    Ρόμπερτ Χόλτσμαν, επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει «νικήσει» τον πληθωρισμό και πιθανότατα πρέπει να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Robert Holzmann.

    Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας ανέφερε σε συνέντευξή του ότι, η οικονομία δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο ύφεσης, ενώ οι περιορισμένες αγορές εργασίας σημαίνουν ότι τα εργατικά συνδικάτα θα μπορούσαν να επιτύχουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς.

    «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι γίνεται με τον πληθωρισμό», είπε ο Holzmann, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες, προκειμένου να αξιολογήσει τους κινδύνους για τις τιμές.

    «Εάν δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις, βλέπω ότι υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουμε με αυξήσεις επιτοκίων χωρίς παύση», τόνισε.

    Οι δηλώσεις του Χόλτσμαν, τροφοδοτούν μια εντεινόμενη συζήτηση για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις από τότε που η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον περασμένο Ιούλιο, καθώς οι αξιωματούχοι κρίνουν εάν η οικονομία μπορεί να καταστείλει τον πληθωρισμό ή αν χρειάζεται μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων.

    Παρόμοια θέση με τον Χόλτσμαν, που θεωρείται από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, πήραν πρόσφατα και άλλοι συνάδελφοί του.

    Σε συνεντεύξεις τους την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg TV στα πλαίσια του συνεδρίου του Τζάκσον Χολ στο Ουαϊόμινγκ, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γιόαχιμ Νάγκελ και ο Λετονός Μάρτινς Κάζακς, εμφανίστηκαν υπέρ της ενδεχόμενης νέας αύξησης επιτοκίων.

    Αντίθετα, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, που εντάσσεται στα «περιστέρια», σημείωσε ότι οι αναδυόμενοι κίνδυνοι απαιτούν προσοχή.

    Υπενθυμίζεται ότι η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, αποφεύγει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα, σχετικά με την επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ, παρόλο που αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός παραμένει «αήττητος» στην ευρωζώνη.

    Σημειώνεται επίσης ότι τα ενημερωμένα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή του Αυγούστου θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, ενώ μια τελική αξιολόγηση της οικονομικής απόδοσης για το β’ τρίμηνο θα είναι διαθέσιμη μία εβδομάδα αργότερα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τι κρύβει η σιωπή της Λαγκάρντ για τα επιτόκια της ΕΚΤ

    To νέο ράλι της Mytilineos, γιατί το Helikon πουλάει Πειραιώς, η νέα στρατηγική Ψάλτη, οι αλλαγές Σκυλακάκη και το hot πάρτι στην Μύκονο



    ΣΧΟΛΙΑ