• Οικονομία

    Χάος με τα δημοτικά τέλη: «Παγίδα» με τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

    • NewsRoom
    Ακίνητα


    Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι σπεύδουν στο Δήμο της περιοχής τους προκειμένου να κάνουν χρήση του νόμου για την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

    Ενώ βάσει νόμου οι ιδιοκτήτες των κλειστών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων απαλλάσσονται από τα τέλη, αυτό ισχύει μόνο για το διάστημα που το διαμέρισμα ήταν κλειστό ως τις 19 Ιουλίου οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος. Εάν ο ιδιοκτήτης εμφανίσει βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ και υπεύθυνη δήλωση ότι το ακίνητο είναι κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο για το συγκεκριμένο διάστημα, οι δήμοι διαγράφουν την οφειλή. Η «παγίδα» έγκειται στο γεγονός όμως, ότι ο νόμος προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ύστερα. Εάν, λοιπόν, ο ιδιοκτήτης δηλαδή υποβάλλει τη δήλωση τον ερχόμενο Οκτώβριο θα απαλλαγή μεν από την οφειλή ως τις 19 Ιουλίου, θα πληρώσει όμως δημοτικά τέλη για το διάστημα από τον Ιούλιο ως την ημέρα υποβολής της αίτησης.

    Αλαλούμ και ταλαιπωρία επικρατεί επίσης και όταν κάποιος ιδιοκτήτης ζητά βεβαίωση καταβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) προκειμένου να προχωρήσει στη μεταβίβαση ακινήτου. Άλλοι δήμοι χρεώνουν μόνο το ΤΑΠ της τελευταίας πενταετίας και χορηγούν τη βεβαίωση χωρίς περαιτέρω έρευνα. Άλλοι δήμοι κάνουν έρευνα και για άλλες οφειλές όπως τα δημοτικά τέλη και χρεώνουν αναδρομικά μεγάλα ποσά για ακίνητα που είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Άλλοι δήμοι χρεώνουν τα αναδρομικά για μια 5ετία ενώ έχουν υπάρξει αναφορές για χρέωση αναδρομικών 9ετίας ή ακόμη και 20ετίας. Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων τονίζουν ότι παρά τις διατάξεις που πέρασαν στο πρόσφατο νομοσχέδιο το ζήτημα έχει περιπλεχθεί περισσότερο και οι πολίτες είναι ουσιαστικά έρμαια στην «ερμηνεία» κάθε δήμου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Tι θα γίνει αν δεν πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ-Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία της πρώτης δόσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εφοριακοί πήγαν για έλεγχο σε επιχείρηση και «έφαγαν το ξύλο …της χρονιάς τους»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη



    ΣΧΟΛΙΑ