• Οικονομία

    Μπόστιτς: «Η Fed μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς απώλειες θέσεων εργασίας»

    • NewsRoom


    Ο πρόεδρος της Federal Reserve Atlant Ράφαελ Μπόστιτς δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως η FED μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας, δεδομένης της συνεχιζόμενης δυναμικής της οικονομίας.

    “Αν κοιτάξετε την ιστορία υπάρχει μια πραγματικά καλή πιθανότητα ότι αν έχουμε απώλειες θέσεων εργασίας θα είναι μικρότερες” από ό,τι σε προηγούμενες επιβραδύνσεις, δήλωσε ο Μπόστιτς στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS, όπως μεταδίδει το Reuters.

    “Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον μειώσουμε”

    “Ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Είναι πολύ υψηλός. Και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον μειώσουμε”, δήλωσε ο Μπόστιτς σχετικά με τα σχέδια της Fed να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν ως στόχο να επιβραδύνουν την οικονομία, να ευθυγραμμίσουν τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες περισσότερο με την προσφορά και να μειώσουν τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα τεσσάρων δεκαετιών.

    Το πόσο βαθιά και διαρκής επιβράδυνση χρειάζεται -και οι απώλειες θέσεων εργασίας που μπορεί να συνεπάγεται- παραμένει αντικείμενο συζήτησης, με τους αξιωματούχους της Fed να συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες δεν θα είναι πιθανό να απολύσουν εργαζόμενους που ήταν δύσκολο να προσληφθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

    Επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας, ο Μπόστιτς δήλωσε ότι υπάρχει “μεγάλη θετική δυναμική. Υπάρχει κάποια ικανότητα για την οικονομία να απορροφήσει τις ενέργειές μας και να επιβραδύνει με σχετικά ομαλό τρόπο”. Ο Μπόστιτς δήλωσε επίσης: “Πρέπει να έχουμε μια επιβράδυνση. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να αποφύγουμε τον βαθύ, βαθύ πόνο”.

    Νέα αύξηση επιτοκίων

    Η Fed ενέκρινε την Τετάρτη την τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα και εξέδωσε προβλέψεις που έδειχναν ότι τα επιτόκια θα ανέβαιναν υψηλότερα και θα παρέμεναν εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές. Μαζί με παρόμοιες κινήσεις από πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες, η είδηση προκάλεσε απότομες πωλήσεις στις αγορές μετοχών και προειδοποιήσεις ότι με τόσους πολλούς νομισματικούς αξιωματούχους να σφίγγουν την πολιτική ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι παγκόσμιας ύφεσης αυξάνονται.

    Η Ιαπωνία, της οποίας οι τιμές των εισαγωγών και συνεπώς ο τοπικός πληθωρισμός επηρεάζονταν από την άνοδο του δολαρίου, παρενέβη για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα για να ενισχύσει το γεν. Οι προτεινόμενες φορολογικές περικοπές του Ηνωμένου Βασιλείου φάνηκε να θέτουν τη δημοσιονομική πολιτική σε αντίθεση με τις προσπάθειες της Τράπεζας της Αγγλίας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό με αυξήσεις των επιτοκίων. Η λίρα υποχώρησε κατά περίπου 3,5% έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1985.

    Παρά τις παγκόσμιες ανησυχίες, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να εστιάζει στον πληθωρισμό των ΗΠΑ και θα πρέπει να δει μια πειστική μείωση του ρυθμού αύξησης των τιμών “τους επόμενους μήνες” για να αλλάξει τις προοπτικές της.

    Διαβάστε επίσης

    Samos Pass: Ξεκινά την Δευτέρα 26/09 η τέταρτη φάση του προγράμματος

    ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ, ΕΦΚΑ: Ποιες πληρωμές θα γίνουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου

    Κεντρικές Τράπεζες: Ταχύτερες και μεγαλύτερες οι αυξήσεις των επιτοκίων διεθνώς



    ΣΧΟΛΙΑ