• Οικονομία

    BNP Paribas: Εύθραυστη ισορροπία της Ελλάδας μεταξύ εκλογών-χαμηλής ανάπτυξης. Αδύναμες οι τράπεζες

    • NewsRoom


    Για τον φόβο των δανειστών ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντιστρέψει κάποιες από τις συμφωνηθεί, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει τη μη περικοπή των συντάξεων ενόψει του εκλογικού έτους του 2019 κάνει λόγο η BNP Paribas, στην τελευταία της ανάλυση υπό τον τίτλο Ελλάδα: «Η ζωή μετά τα προγράμματα προσαρμογής».

    Η κρίση έχει άφησε σημάδια στο ελληνικό χρέος, την ανεργία και το τραπεζικό σύστημα, και η οικονομική ανάκαμψη μόλις που ξεκίνησε, οπότε ο δρόμος είναι μακρύς, επισημαίνει η BNP Paribas, η οποία επισημαίνει ότι η  Ελλάδα πρέπει να βρει μια δύσκολη ισορροπία τόνωσης της ανάπτυξης και διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας, η οποία όμως θεωρεί ότι αυτή είναι μια δύσκολη αποστολή καθώς η χώρα βρίσκεται στο τελευταίο 12μηνο πριν τις βουλευτικές εκλογές.

    Όπως τονίζουν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας, πρώτον το τραπεζικό σύστημα είναι αδύναμο να στηρίξει την ανάκαμψη και την προσφορά πιστώσεων, με το οικονομικό περιβάλλον να είναι λιγότερο ευνοϊκό από το 2017. Αν και βρίσκονται στο δρόμο προς τη βελτίωση, σίγουρα οι τράπεζες δεν διαθέτουν την ικανότητα να ενισχύσουν την προσφορά δανείων. Δεύτερον, η επιτάχυνση θα συμβεί αντικυκλικά, παρά την έλλειψη συνοχής της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία βρίσκεται τώρα σε φάση επιβράδυνσης.

    Ο κύριος φόβος των πιστωτών είναι ότι η μελλοντική οικονομική πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιστροφή κάποιων από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν. Από τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αυτό σημαίνει ότι θα έχει συχνότερες αξιολογήσεις σε σχέση με άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα.

    Αναμένοντας την ανάπτυξη

     

     

     

    Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία υποστηρίζουν ένα σενάριο ανάκαμψης, με έντονη αύξηση των εξαγωγών, δυναμική δημιουργία θέσεων εργασίας και μια ισχυρή ανάκαμψη της αξιοπιστίας.  Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε για το έκτο συνεχές τρίμηνο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί από το 2006.
    Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, η ανάπτυξη φαίνεται να αγωνίζεται να ξανακερδίσει την ορμή της, με το ΑΕΠ μόλις στο 1,8% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο 2018. Ωστόσο, δεδομένου του εύρους της κρίσης και της επακόλουθης έλλειψης δραστηριότητας, κάποιος θα πίστευε ότι η ανάπτυξη θα ήταν λίγο πιο ισχυρή, τουλάχιστον κατά τα πρώτα έτη της ανάκαμψης.

    Συνολικά, οι προοπτικές εξόδου από τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη των οικονομικών παραγόντων. Έτσι, η γαλλική τράπεζα αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ελαφρά, σε σχεδόν 2,5% το 2019, από το 2% το 2018.  Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση κάτι που φαίνεται δύσκολο δεδομένου του ότι αν και η ανεργία μειώνεται, εξακολουθεί να επηρεάζει το 20% του ενεργού πληθυσμού.

    Ενισχυμένη εποπτεία

     

     

     

    Η BNP Paribas αναφέρει ότι κεντρικό ρόλο στην ανάκαμψη θα διαδραματίσει το τραπεζικό σύστημα, αλλά και η μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας. Η μεγάλη πρόκληση θα είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών που δημιουργούνται από την κρίση και την αναζωογόνηση της εγχώριας ζήτησης χωρίς να διακυβεύονται τα πρόσφατα οφέλη από την ανταγωνιστικότητα. Βέβαια, η χώρα συμφώνησε για την «ενισχυμένη εποπτεία» από του ευρωπαϊκούς θεσμούς.  Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει αντικείμενο περισσότερων και συχνών αξιολογήσεων στο πλαίσιο της μετά το πρόγραμμα εποπτείας.

    Ο μεγάλος φόβος των δανειστών είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αναιρέσει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων.  Τους επόμενους μήνες, η συζήτηση με την Ελλάδα θα επικεντρωθεί στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία πρόκειται να εφαρμοστεί το 2019.

    Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη μείωση κατά 1% του ΑΕΠ στη συνταξιοδοτική δαπάνη, την οποία το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών και να αποκατασταθεί ο κρίσιμος φορολογικός χώρος.
    Αν η χώρα ανταποκρίνεται στους δημοσιονομικούς της στόχους, τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν πλήρως για τη χρηματοδότηση των στοχοθετημένων μέτρων κοινωνικών δαπανών.

    Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, μόλις ένα χρόνο πριν από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται να θέλει να αναιρέσει αυτή τη δέσμευση.  Μόνο το μέλλον μπορεί να πει αν οι Ευρωπαίοι, των οποίων η εκτίμηση της ελληνικής κατάστασης έχει αποκλίνει τακτικά, θα αφήσει την κυβέρνηση να το πράξει.

    Έξοδος στις αγορές

     

     

     

    Σε ότι αφορά την έξοδο στις αγορές, η BNP Paribas επισημαίνει ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αυξήσει αργά και προσεκτικά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και η Αθήνα βασίζεται σε αυτό προσπαθώντας να οργανώσει την επιστροφή της στις αγορές. Μετά από δύο επιτυχημένες προσπάθειες το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και στις αρχές του 2018, η τρίτη έκδοση έχει αναβληθεί, λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία.  Βέβαια, η χώρα δεν πιέζεται να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες, χάρη σε ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκθεση-σοκ της Capital Economics: Έρχεται νέα ελληνική κρίση – Εκλογές στο πρώτο 6μηνο του 2019

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: JP Morgan: Τι είπαν οι επενδυτές στο Μπαλί για τις ελληνικές τράπεζες και τα ομόλογα



    ΣΧΟΛΙΑ