• Οικονομία

    Bloomberg: Στο ραντάρ των επενδυτών ξανά η Ελλάδα

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Η Ελλάδα προετοιμάζεται για μία ακόμα χρονιά-ρεκόρ στον τουρισμό, όμως φέτος περιμένει και κάποιες επιστροφές: πλούσιους ξένους επενδυτές, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα πριν από μία δεκαετία.

    Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, το οποίο υπενθυμίζει ότι οι εισροές σε μετοχές και ομόλογα εκτοξεύτηκαν κατά 14% φέτος, τοποθετώντας το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τριάδα των χρηματιστηρίων με τις καλύτερες επιδόσεις με κέρδη άνω του 40%. Επίσης, η Ελλάδα είναι η αγορά ομολόγων της ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις και το κόστος δανεισμού να μειώνεται περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα το 2023.

    Από την βουτιά στην εκτόξευση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει η ανάπτυξη στην Ελλάδα να αυξηθεί κατά 2,4% φέτος, ενισχυμένη κι από τον τουρισμό. Πρόκειται για διπλάσιο ρυθμό από αυτόν της ευρωζώνης.

    «Η Ελλάδα αναμένεται να είναι το πρωτοσέλιδο των επόμενων 12 μηνών», ανέφερε στο Bloomberg o Μαρσαλ Στόκερ, συν-διευθυντής των αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley, ο οποίος έχει ενισχύσει τις ελληνικές συμμετοχές του από τα μέσα του 2019. «Πρόκειται για τη χώρα που παραλίγο να ρίξει την ΕΕ».

    Το δημοσίευμα αναφέρεται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη δεύτερη, σαρωτική, νίκη στις εκλογές σχετικά με τους μισθούς και την οικονομία εστιάζει όμως στις εντατικές προσπάθειες για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

    Ο επικεφαλής οικονομικός του σύμβουλος, Άλεξ Πατέλης, σημειώνει το ρεπορτάζ,  αναφέρθηκε στο ράλι της αγοράς, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά χρήματα που μπορούν να κερδηθούν επενδύοντας στην Ελλάδα».

    Οι επενδυτές επιστρέφουν

    Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη μπει σε μετοχές και ομόλογα με  3,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων έχει πάει σε κρατικά ομόλογα, με την ελπίδα ότι θα προσέλθουν και νέοι επενδυτές με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Μόλις αυτό επιτευχθεί, το επόμενο βήμα θα είναι οι οι FTSE Russell, MSCI και S&P Dow Jones Indices, να επαναφέρουν τις ελληνικές μετοχές στους δείκτες αναφοράς των ανεπτυγμένων αγορών. Ο στόχος για αυτό είναι το επόμενο έτος ή το 2025. Η Ελλάδα κατατάχθηκε στις αναδυόμενες αγορές το 2013, καθώς η αγορά μετοχών συρρικνώθηκε και η ρευστότητα κατέρρευσε.

    Με θετικό πρόσημο βλέπουν και οι διαχειριστές κεφαλαίων την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αποβάλλει την εικόνα μιας αγοράς που κυριαρχείται από hedge funds και τολμηρούς μικρούς παίκτες.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι νέοι μισθοί στο δημόσιο και οι μειώσεις φόρων από το 2024 – Οι 8 νέες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

    Mε επιτόκιο 3,3% δανείστηκε το Δημόσιο το ποσό των 250 εκατ. ευρώ

    Χατζηδάκης: 5+4 προκλήσεις για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ