• Οικονομία

    Bloomberg: Ο πόλεμος του Πούτιν γύρισε την ρωσική οικονομία τέσσερα χρόνια πίσω


    Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία της Ρωσίας, γυρνώντας την τέσσερα χρόνια πίσω μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο από την εισβολή στην Ουκρανία. Αν και η ρωσική οικονομία ανέβαζε ταχύτητα στις αρχές του 2022 συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο.

    Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή θα δείξουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο, σημειώνοντας ετήσια πτώση 4,7%, σύμφωνα με τη ενδιάμεση πρόβλεψη 12 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

    Προς επιδείνωση η ύφεση τα επόμενα τρίμηνα

    Το τράνταγμα των διεθνών κυρώσεων για τον πόλεμο διέκοψε το εμπόριο και έριξε σε παράλυση βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν. Αν και η πτώση της οικονομίας μέχρι στιγμής δεν είναι τόσο απότομη όσο αναμενόταν αρχικά, η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η ύφεση θα επιδεινωθεί τα επόμενα τρίμηνα, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

    «Η οικονομία θα κινηθεί προς μια νέα μακροπρόθεσμη ισορροπία», δήλωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Alexey Zabotkin σε ενημέρωση στη Μόσχα. «Καθώς η οικονομία υφίσταται αναδιάρθρωση, η ανάπτυξή της θα ξαναρχίσει». Η Τράπεζα της Ρωσίας ενήργησε για να περιορίσει την αναταραχή στις αγορές και το ρούβλι με ελέγχους κεφαλαίων και απότομες αυξήσεις στα επιτόκια. Έχει επιστρέψει αρκετή ηρεμία για να ανατραπούν πολλά από αυτά τα μέτρα.

    Τα δημοσιονομικά κίνητρα και οι επαναλαμβανόμενοι γύροι νομισματικής χαλάρωσης τους τελευταίους μήνες άρχισαν επίσης να εισχωρούν, αμβλύνοντας τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων. Η εξόρυξη πετρελαίου ανακάμπτει και οι δαπάνες των νοικοκυριών έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης. «Η κρίση κινείται σε μια πολύ ομαλή τροχιά», δήλωσε ο Εβγκένι Σουβόροφ, επικεφαλής οικονομολόγος της Ρωσίας στην CentroCredit Bank.

    Το προσχέδιο για τα επόμενα τρία χρόνια

    Την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα δημοσίευσε ένα προσχέδιο των προοπτικών πολιτικής της για τα επόμενα τρία χρόνια, προβλέποντας ότι η οικονομία θα χρειαστεί μέχρι το 2025 για να επιστρέψει στο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της 1,5%-2,5%. Οι προβλέψεις της τράπεζας για το 2022-2024 παρέμειναν αμετάβλητες, με το ΑΕΠ να προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4%-6% και 1%-4% φέτος και το επόμενο έτος, αντίστοιχα.

    Η έκθεση περιλάμβανε επίσης ένα λεγόμενο σενάριο κινδύνου όπου οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται περαιτέρω και οι ρωσικές εξαγωγές υπόκεινται σε πρόσθετες κυρώσεις. Εάν συμβεί αυτό, η οικονομική ύφεση της Ρωσίας το επόμενο έτος μπορεί να είναι βαθύτερη από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009 και η ανάπτυξη θα ξαναρχίσει μόνο το 2025.

    Η ανταπόκριση των αρχών μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει μια πιο ήπια προσγείωση για μια οικονομία που οι αναλυτές κάποια στιγμή περίμεναν ότι θα συρρικνωθεί κατά 10% το δεύτερο τρίμηνο. Οικονομολόγοι από τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase & Co. και η Citigroup Inc., έκτοτε βελτίωσαν τις προοπτικές τους και τώρα βλέπουν την παραγωγή να μειώνεται μόλις 3,5% σε ολόκληρο το έτος.

    Η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ρωσίας για το ΑΕΠ

    Ακόμα κι έτσι, η Τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7% αυτό το τρίμηνο και πιθανώς ακόμη περισσότερο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Εκτιμά ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,3% το δεύτερο τρίμηνο.

    Η αντιπαράθεση σχετικά με τις αποστολές ενέργειας στην Ευρώπη εγείρει νέους κινδύνους για την οικονομία. Οι μηνιαίες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο οποίος προβλέπει ότι η παραγωγή αργού στη Ρωσία θα μειωθεί περίπου 20% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

    «Η ύφεση το 2022 θα είναι λιγότερο βαθιά από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο», δήλωσε η κεντρική τράπεζα σε έκθεση για τη νομισματική πολιτική αυτόν τον μήνα. «Ταυτόχρονα, ο αντίκτυπος των κλυδωνισμών της προσφοράς μπορεί να επεκταθεί περισσότερο με την πάροδο του χρόνου».

    Διαβάστε επίσης

    Ακάρ: Η Ελλάδα να μάθει από την μικρασιατική καταστροφή

    Μπερλουσκόνι: Αν ψηφιστεί το προεδρικό σύστημα, ο Ματαρέλα πρέπει να παραιτηθεί

    Twitter: Σχέδιο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ