• Οικονομία

    Bloomberg: Η Σνάμπελ πίεζε για αναφορά μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ

    Ίζαμπελ Σνάμπελ

    Ίζαμπελ Σνάμπελ, ΕΚΤ


    Την ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων φέρεται πως είχε πιέσει να σηματοδοτεί η ανακοίνωση της τελευταίας απόφασης της ΕΚΤ, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Σνάμπελ, με αρμοδιότητα τις αγορές, τάχθηκε κατά της αποφυγής συγκριμένων διατυπώσεων για την πορεία της νομισματικής πολιτικής που επέλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στην αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% (50 μονάδες βάσης) της 16ης Μαρτίου, σύμφωνα με τις πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα των συνεδριάσεων.

    Αντ’ αυτού η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προχώρησε σε μίαωμόνο  ρητή διαβεβαίωση ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια εάν οι προβλέψεις της Τράπεζας αποδειχθούν ρεαλιστικές σε εύθετο χρόνο. Την εβδομάδα που ακολούθησε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναθεώρησε επίσης τη δέσμευσή της για περαιτέρω μελλοντική σύσφιξη.

    Στο εν λόγω δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η θέση της Σνάμπελ ρίχνει νέο φως στις διαβουλεύσεις της πρώτης μεγάλης κεντρικής τράπεζας η οποία κλήθηκε να εκδώσει απόφαση για το κόστος δανεισμού μετά τις έντονες αναταράξεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

    Εν τω μεταξύ,  η θέσης της θα μπορούσε να υποδηλώνει την εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και στην υγεία των τραπεζών της ευρωζώνης, όπως γίνεται αντιληπτή από το πρόσωπο που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις αλληλεπιδράσεις της ΕΚΤ με τους επενδυτές.

    Με τον ρόλο αυτό η Σνάμπελ ηγείται των σχετικών συζητήσεων στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου μαζί με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν. Παράλληλα, σηματοδοτεί και το πώς αντιλαμβάνεται την απειλή του πληθωρισμού ένας από τους πλέον “ιέρακες” αξιωματούχους της ΕΚΤ. Υπό αυτή την έννοια, η θέση της Σνάμπελ υπογραμμίζει μία ενδεχόμενη προσέγγιση που περιλάμβανε η δήλωση Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει “κανένας συμβιβασμός μεταξύ σταθερότητας των τιμών και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας”.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Συμμετείχε στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος



    ΣΧΟΛΙΑ