• Οικονομία

    Bloomberg: Οι Έλληνες δεν βλέπουν καμία ανάκαμψη, χάνουν τα σπίτια τους

    • Bloomberg


    Όπως λένε πολλοί επενδυτές, η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω μιας «τούρμπο» ανάκαμψης μετά από χρόνια ύφεσης και λιτότητας. Όμως, ορισμένοι Έλληνες, όπως η Δήμητρα Δ., δεν «μασάνε» την ιστορία περί ανάκαμψης. Και αυτό γιατί η 53χρονη πολιτικός μηχανικός είναι έτοιμη να χάσει το σπίτι της, ένα διαμέρισμα 140.000 ευρώ, καθώς η τράπεζα απειλεί να της το πάρει για δάνειο των 50.000 ευρώ που δεν μπορεί να αποπληρώσει.

    «Προτιμώ να χάσω το σπίτι μου, παρόλο που ξέρω πως δεν είναι λογικό από οικονομική άποψη», δηλώνει στο Bloomberg, μη θέλοντας να αποκαλύψει το πλήρες όνομά της, καθώς ντρέπεται για την οικονομική της κατάσταση. Προσθέτει όμως: «Δεν με νοιάζει πια. Θα ζήσω σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα των 50 τ.μ., αλλά θα είμαι ήρεμη».

    Στα τέλη Μαρτίου, η Βουλή ψήφισε ένα πλαίσιο προστασίας, μετά από μακροχρόνια διαμάχη με τους πιστωτές της χώρας σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Το νέο πλαίσιο καλύπτει «κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ, βάσει στοιχείων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Από αυτά, η ΕΕΤ αναμένει ότι θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο δάνεια περίπου 10 δισ. ευρώ – που αντιστοιχούν σε περίπου 160.000 δανειολήπτες – και τελικά να αναδιαρθρωθούν και να «πρασινίσουν» δάνεια περίπου 5 δισ. ευρώ.

    Αν οι εκτιμήσεις αυτές είναι σωστές, το νέο πλαίσιο θα βοηθήσει τόσο τους δανειολήπτες όσο και τις τράπεζες, με τους πιστωτές της Ελλάδας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχουν θέσει τη μείωση των «κόκκινων» δανείων ως πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα.

    Οι ελληνικές τράπεζες βγάζουν σε πλειστηριασμό τις κατοικίες που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, αλλά μέχρι στιγμής οι βασικοί αγοραστές αυτών των ακινήτων ήταν οι ίδιες οι τράπεζες. Το 2018, αγοράστηκαν από τις τράπεζες περίπου 10.000 ακίνητα, ή περίπου το 85% αυτών που οδηγήθηκαν σε πλειστηριασμό. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι φέτος θα αγοράσουν γύρω στις 15.000 κατοικίες.

    Η Γεωργία Δ. έχασε το σπίτι της σε πλειστηριασμό το 2018. Η ίδια και ο σύζυγός της έχασαν τις δουλειές τους κατά τη διάρκεια της κρίσης και σταμάτησαν να πληρώνουν το δάνειό τους. Μετανάστευσαν μάλιστα στις ΗΠΑ για να βρουν καλύτερη τύχη, αλλά η ζωή εκεί ήταν πολύ ακριβή και επέστρεψαν στην Ελλάδα. Μετά την επιστροφή τους κατάφεραν να βρουν δουλειά για να τα βγάζουν πέρα αλλά ήταν πολύ απογοητευμένοι για να προσπαθήσουν να σώσουν το σπίτι τους.

    «Ήμουν τόσο στενοχωρημένη που δεν προσπάθησα καν να βρω μια λύση με την τράπεζα. Αφεθήκαμε στη μοίρα μας», τονίζει η Γεωργία.

    Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα σε αρκετά μέτωπα: ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει ενισχυθεί κατά 26% το 2019 και ετοιμάζεται να κλείσει το πρώτο εξάμηνο με την καλύτερη επίδοσή του εδώ και δύο δεκαετίες. Επίσης, η χώρα πέρυσι κατέγραψε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από το 2007, ενώ η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχει υποχωρήσει στο 3,3%, από 37% που ήταν στο απόγειο της οικονομικής κρίσης.

    Παρόλα αυτά, πολλοί Έλληνες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι, ή περίπου το 37% του πληθυσμού, οφείλουν το κράτος 104,4 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενες οφειλές – τριπλάσιες από τις καθυστερήσεις του 2010, ύψους 32,5 δισ. ευρώ.

    Πολλοί Έλληνες, εξαντλημένοι, δεν έχουν πλέον το κουράγιο να παλέψουν για να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα δικαστήρια, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνια, πολλοί που κάποτε ήταν αποφασισμένοι να προστατεύσουν την περιουσία τους, πλέον δεν έχουν το κουράγιο να το κάνουν, εξηγεί ο κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος που χειρίζεται περιπτώσεις κατασχέσεων κατοικιών από τράπεζες.

    Greeks Let Banks Seize Houses Instead of Paying Debt
    Δημήτρης Αναστασόπουλος,

    «Δεν είναι τόσο το οικονομικό θέμα όσο το ψυχολογικό, με την όλη διαδικασία να επιβαρύνει την κατάσταση. Τώρα λένε ‘αφήστε την τράπεζα να πάρει το σπίτι’. Δεν αντέχουν άλλο τις εισπρακτικές να τους τηλεφωνούν για το χρέος τους. Γνωρίζω κάποιες περιπτώσεις όπου οι πελάτες μου έπαθαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω της συνεχούς πίεσης», υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος.

    Οι κατασχέσεις των κατοικιών στην Ελλάδα, άγνωστες μέχρι πρόσφατα, καθίστανται όλο και πιο διαδεδομένες, καθώς οι ίδιες οι τράπεζες πιέζονται να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών ανέρχονται σε 81,8 δισ. ευρώ ή σχεδόν στο 50% του ΑΕΠ της χώρας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «βαρίδι» της ελληνικής οικονομίας.



    ΣΧΟΛΙΑ