• Οικονομία

    Bloomberg: Μπορεί να πλησιάζει το τέλος του παγκόσμιου κύκλου αύξησης των επιτοκίων – Οι επόμενες κινήσεις Fed -EKT

    • Bloomberg
    Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ-Jerome Powell, Επικεφαλής της Fed

    Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ-Jerome Powell, Επικεφαλής της Fed


    Οι περισσότερες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες μπορεί είτε να βρίσκονται κοντά στο τέλος είτε να έχουν ήδη ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων, αναφέρει το Bloomberg.

    Με τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης να είναι πλέον ορατά και τις επιπτώσεις από τις αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζονται, οποιαδήποτε παύση της Fed μετά από τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση τον Μάιο, θα μπορούσε να εδραιώσει την στροφή του πιο επιθετικού παγκόσμιου κύκλου σύσφιξης που έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες.

    The Bloomberg Central Bank Outlook | What’s set to happen with interest rates by the end of 2023
    Τι πρόκειται να συμβεί με τα επιτόκια μέχρι το τέλος του 2023

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι περιφερειακοί ομόλογοί της μπορεί να συνεχίσουν την αύξηση, ωστόσο μία αλλαγή στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και της Fed υπό την ηγεσία του προέδρου Jerome Powell, θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα για τις κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Από τη Βραζιλία μέχρι την Ινδονησία, μια στροφή προς τις μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσε να ξεκινήσει φέτος. Συνολικά, τουλάχιστον 20 από τις 23 κύριες δικαιοδοσίες που παρακολουθεί το Bloomberg προβλέπεται να μειώσουν το κόστος δανεισμού το 2024.

    Όπως και στους προηγούμενους κύκλους, η Ιαπωνία μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση, με τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Kazuo Ueda. Αυτή τη στιγμή έχει το χαμηλότερο επιτόκιο παγκοσμίως και αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο μέχρι την επόμενη χρονιά, που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 0%.

    Ακολουθούν οι τελευταίες προβλέψεις του Bloomberg, για την πορεία των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών:

    Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

    • Τρέχοντα επίπεδα (ανώτατο όριο): 5%
    • Πρόβλεψη Bloomberg για τα επιτόκια στο τέλος του 2023: 5,25%
    • Πρόβλεψη Bloomberg για τα επιτόκια στο τέλος του 2024: 4,25%

    Οι αξιωματούχοι της Fed φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αύξηση των επιτοκίων, με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου να δυσκολέψουν ενδεχομένως την απόφαση της τράπεζας στη συνεδρίαση του Μαΐου.

    Παρά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της στην αμερικανική οικονομία, η ρητορική της Fed δεν έχει αλλάξει σχετικά με την ανάγκη αναχαίτισης του υψηλού πληθωρισμού.

    Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τα επιτόκια θα μπορούσαν να φθάσουν το 5,1% φέτος, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Fed θα προχωρήσει σε ακόμα μία αύξηση της τάξεως των 25 μονάδων βάσης.

    Επενδυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από το 5%, κάτι που σημαίνει ότι η Fed θα πρέπει να τα μειώσει κατά περίπου 50 μονάδες βάσης πριν από το τέλος του 2023.

    Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    • Τρέχοντα επίπεδα για τα επιτόκια καταθέσεων: 3%
    • Πρόβλεψη Bloomberg Economics για τα επιτόκια στο τέλος του 2023: 3,5%
    • Πρόβλεψη Bloomberg Economics για τα επιτόκια στο τέλος του 2024: 2,5%

    Ολοένα και περισσότερο αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η πολύ επιθετική πολιτική της τράπεζας ενδεχομένως οδεύει προς το τέλος της.

    Παραμένει πιθανό να υπάρξουν ορισμένες μικρότερες αυξήσεις – για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που έσπασε άλλο ένα ρεκόρ τον Μάρτιο και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

    Οι συζητήσεις για το τέλος του κύκλου ακολουθούν τις πρόσφατες αναταραχές στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκτιμούν ότι οι τράπεζες μπορεί να περιορίσουν την πίστωση ως αποτέλεσμα αυτής της αναταραχής, ένα βήμα που θα επιβάρυνε την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

    Τράπεζα της Ιαπωνίας

    • Τρέχοντα επίπεδα: -0,1%
    • Πρόβλεψη Bloomberg Economics για τα επιτόκια στο τέλος του 2023: -0,1%
    • Πρόβλεψη Bloomberg Economics για τα επιτόκια στο τέλος του 2024: 0%

    Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει νέο διοικητή μετά από μια δεκαετία.

    Αυτό το τρίμηνο θα αποτελέσει κλειδί για τον καθορισμό της πολιτικής που θα ακολουθήσει στην πενταετή θητεία του ο Kazuo Ueda.

    Μέχρι στιγμής έχει δώσει έντονες ενδείξεις ότι θα διατηρήσει την χαλάρωση, αλλά η αγορά εστιάζει στο πότε και αν ο βετεράνος καθηγητής οικονομικών θα κάνει προσαρμογές στον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

    Τράπεζα της Αγγλίας

    • Τρέχοντα επίπεδα: 4,25%
    • Πρόβλεψη Bloomberg Economics για τα επιτόκια στο τέλος του 2023: 4,25%
    • Πρόβλεψη Bloomberg Economics  για τα επιτόκια στο τέλος του 2024: 3,5%

    Η απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο δίχασε οικονομολόγους και επενδυτές σχετικά με το εάν η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεχίσει την ταχύτερη νομισματική σύσφιξη των τελευταίων τριών δεκαετιών.

    Οι αγορές χρήματος αναμένουν ότι μια αύξηση των επιτοκίων για το τελευταίο τρίμηνο στο 4,5% είναι πιο πιθανή μέχρι τα μέσα του έτους, αλλά οι οικονομολόγοι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε περαιτέρω αλλαγή.

    Τράπεζα του Καναδά

    • Τρέχοντα επίπεδα (επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας): 4,5%
    • Μέση πρόβλεψη για τα επιτόκια στο τέλος του 2023: 4,5%
    • Μέση πρόβλεψη για τα επιτόκια στο τέλος του 2024: 3%

    Η Τράπεζα του Καναδά ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι σχεδιάζει να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 4,5%, μια υπό όρους παύση που εξαρτάται από την επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 3% μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους και την επιστροφή στον στόχο του 2% το 2024.

    Διαβάστε ακόμη:

    Fed: Την επόμενη εβδομάδα κλειδώνουν τα στοιχήματα για νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάιο

    Κλάας Νοτ (ΕΚΤ): Σίγουρα δεν τελειώσαμε με τις αυξήσεις επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ