• Οικονομία

    Μπαράζ πληρωμών για επιστρεπτέα, επίδομα θέρμανσης και ενοίκια

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Μια σειρά από πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Το συνολικό κονδύλι αγγίζει τα 2 δις ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στον 5ο κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

    Συγκεκριμένα:

    Επιστρεπτέα 5

    Προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα καταβάλει σταδιακά το υπουργείο Οικονομικών το συνολικό ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ στους δικαιούχους του 5ου κύκλου του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

    Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ κατατέθηκαν 730.000 αιτήσεις, όταν η κυβέρνηση εκτιμούσε πως οι ενδιαφερόμενοι θα αγγίξουν τους 400.000. Σημειώνεται πως το 50% της ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο και το υπόλοιπο ποσό θα επιστραφεί στο κράτος από το 2022.

    Πετρέλαιο θέρμανσης

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, για το οποίο υπέβαλαν αίτηση φέτος 692.000 νοικοκυριά. Αυτή την ώρα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αναλάβει την εκκαθάριση των αιτήσεων, προκειμένου στη συνέχεια να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος.

    Η εν λόγω απόφαση θα ορίζει τον συντελεστή του επιδόματος σε κάθε μια από τις 13.000 ζώνες στις οποίες έχει χωριστεί η χώρα, με την βοήθεια της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Σημειώνεται πως το ποσό της επιδότησης ξεκινά από τα 80 ευρώ και φτάνει έως και τα 650 ευρώ.

    Αποζημιώσεις ιδιοκτήτες ακινήτων

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για το μήνα Νοέμβριο. Στον πρώτο κύκλο πληρωμών πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 137.049 ιδιοκτητών ακινήτων, το ποσό των 15,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταβολές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Για τις εισοδηματικές απώλειες του Δεκεμβρίου οι πληρωμές στους ιδιοκτήτες θα γίνουν μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Σταϊκούρας: Προτεραιότητα η λειτουργική ανασυγκρότηση της ΕΑΒ

    «Πρέσα» των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης στις τράπεζες για να διευκολύνουν με παροχή ρευστότητας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς



    ΣΧΟΛΙΑ