• Οικονομία

    Fed: Πολλαπλές ρυθμιστικές πρωτοβουλίες με στόχο την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών

    • NewsRoom
    O αντιπρόεδρος της Fed, αρμόδιος για την εποπτεία των τραπεζών, Μάικλ Μπαρ

    O αντιπρόεδρος της Fed, αρμόδιος για την εποπτεία των τραπεζών, Μάικλ Μπαρ


    Ένα σαρωτικό σχέδιο για την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας παρουσίασε ο επικεφαλής της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής της Fed, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες τραπεζικές χρεοκοπίες υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του συστήματος.

    Ειδικότερα, πολλαπλές ρυθμιστικές πρωτοβουλίες φαίνεται πως σχεδιάζει ο αντιπρόεδρος της Fed αρμόδιος για την εποπτεία των τραπεζών, Μάικλ Μπαρ.

    Οι εν λόγω πρωτοβουλίες αφορούν τις μεγαλύτερες τράπεζες, στοχεύοντας να διατηρούν περισσότερα αποθεματικά και να πληρούν αυστηρότερες απαιτήσεις εποπτείας.

    “Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών μόνο ενίσχυσαν την ανάγκη για ταπεινότητα και σκεπτικισμό και για μία προσέγγιση που θα καταστήσει τις τράπεζες πιο ανθεκτικές σε γνωστούς αλλά και απροσδόκητους κινδύνους”, αναφέρει σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που επικαλείται το Reuters, επισημαίνοντας την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων δύο δανειστών στις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος.

    Ο Μπαρ, στη συνέχεια ανέφρε μεταξύ άλλων ότι δεν σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει το πλαίσιο τραπεζικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ, αλλά να το αξιοποιήσει με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής μίας διεθνούς τραπεζικής συμφωνίας κεφαλαίων και της επέκτασης των ετήσιων “stress tests”.

    Επιπλέον, σκοπεύει να εφαρμόσει αυστηρότερους κανόνες κεφαλαίου για τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισ. δολαρίων, διευρύνοντας τη δεξαμενή των εταιρειών που αφορoύν, ενώ πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζει να χαλαρώσει τους ισχύοντες κανόνες κεφαλαίου για τις μεγάλες διεθνείς συστημικές τράπεζες όπως αναζητούσαν.

    Τέλος, ο Μάικλ Μπαρ τόνισε ότι οι περισσότερες τράπεζες έχουν ήδη αρκετά κεφάλαια για να ανταποκριθούν στα νέα πρότυπα που οραματίζεται, ενώ εκείνες που θα χρειαστεί να αντλήσουν κεφάλαια θα είναι σε θέση να το κάνουν σε λιγότερο από δύο χρόνια περιορισμού κερδών, διατηρώντας παράλληλα τα μερίσματα των επενδυτών τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Eισαγωγή των μετοχών της MED A.B.E.E. στην ΕΝ.Α.PLUS του Χ.Α

    Επαναπατρίζουν τον χρυσό τους οι κεντρικές τράπεζες

    Διμερείς συναντήσεις Μακρόν με Μητσοτάκη και Ερντογάν στο Βίλνιους



    ΣΧΟΛΙΑ