• Οικονομία

    Μπάιντεν: Ανανέωσε τη θητεία του Πάουελ στη FED

    • NewsRoom
    Μπάιντεν: Ανανέωσε τη θητεία του Πάουελ στη Fed

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα ανανεώσει τη θητεία του Τζερόμ Πάουελ, στο τιμόνι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), για τέσσερα ακόμη χρόνια, διασφαλίζοντας τη συνέχεια της πολιτικής σε μια στιγμή ραγδαίου πληθωρισμού και τεράστιας οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά δυνητικά εξοργίζοντας τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς που αγωνίζονταν για αλλαγή ηγεσίας.

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, η πολυαναμενόμενη απόφαση ήταν μια επιστροφή στην παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο ανώτατος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας διορίζεται εκ νέου ανεξάρτητα από κομματική ταυτότητα – μια νόρμα που απορρίφθηκε από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διόρισε τον κ. Πάουελ αντί να διορίσει εκ νέου την Τζάνετ Γέλεν.

    Αυτή η απόφαση αντικατόπτριζε τη γενική άποψη του κ. Μπάιντεν και των κορυφαίων βοηθών του ότι ο κ. Πάουελ τα κατάφερε καλά στη στήριξη της οικονομίας μέσω της πανδημικής ύφεσης.

    Όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος, η Λάελ Μπρέιναρντ, μέλος του Δ.Σ. της Fed η οποία ήταν η έτερη διεκδικήτρια του ύπατου θώκου της κεντρικής τράπεζας, προτείνεται για αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας. Αν και η Μπρέιναρντ θεωρούνταν το φαβορί, ο Μπάιντεν έκανε την ανατροπή και αποφάσισε κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών.

    Ενώ ο περιορισμός του πληθωρισμού πέφτει στη Fed, ο κ. Μπάιντεν «υποφέρει» πολιτικά καθώς αυξάνονται οι τιμές για τα τρόφιμα, το φυσικό αέριο και τα αεροπορικά εισιτήρια. Ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους Αμερικανούς ότι οι οικονομικές του πολιτικές θα κατευνάσουν τελικά τον πληθωρισμό, ένα μήνυμα που αναμένεται να επαναλάβει κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της Τρίτης.

    Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι είναι βέβαιος ότι τόσο ο κ. Πάουελ όσο και η κα Μπρέιναρντ θα εργαστούν για να σταθεροποιήσουν τον πληθωρισμό και να διατηρήσουν την οικονομική ανάκαμψη.

    «Είμαι πεπεισμένος ότι η εστίαση του προέδρου Πάουελ και του Δρ. Μπρέιναρντ στη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, στις σταθερές τιμές και στην παροχή πλήρους απασχόλησης θα καταστήσει την οικονομία μας πιο ισχυρότερη από ποτέ», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν.

    Ο επαναδιορισμός του κ. Πάουελ υποδηλώνει ότι ο Λευκός Οίκος, ο οποίος έχει την ευκαιρία να αναδιαμορφώσει πλήρως τη Fed, δεν στοχεύει στην πλήρη αναθεώρηση του θεσμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Σολτς ετοιμάζεται να ορκιστεί, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού παίρνει σάρκα και οστά

    Μέρκελ: H κατάσταση θα είναι χειρότερη από ό,τι έχουμε γνωρίσει – Τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα δεν είναι επαρκή



    ΣΧΟΛΙΑ