• Οικονομία

    Αύριο το κρας τεστ για το νέο πρόγραμμα δημοπρασιών του ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ


    Την Τετάρτη 19 Απριλίου αναμένεται η πρώτη δημοπρασία ομολόγων στο πλαίσιο του τριμηνιαίου προγράμματος δημοπρασιών που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με βασικό στόχο την βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς κρατικών τίτλων.

    Η κίνηση γίνεται λίγο πριν την αναθεώρηση της αξιολόγησης από τη Standard & Poor’s την Παρασκευή 21 Απριλίου, με τη Societe Generale να σημειώνει προ ημερών πως εάν η δημοπρασία περιλαμβάνει μεγάλο όγκο δεκαετών ομολόγων θα μπορούσε να διευρύνει το spread των  δεκαετών Ελλάδας – Ιταλίας, πριν από την αναθεώρηση της αξιολόγησης.

    Το βέβαιο είναι πως η απόφαση του ΟΔΔΗΧ για το εάν θα δημοπρατήσει κάποιο ομόλογο στις 19 Απριλίου, ποιο θα είναι αυτό και ποιο ποσό θα αντλήσει θα ληφθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Αυτή είναι άλλωστε και η στρατηγική της πρωτοβουλίας: Να υιοθετήσει δηλαδή τριμηνιαίο πρόγραμμα δημοπρασιών, προειδοποιώντας την αγορά πως σε συγκεκριμένες ημερομηνίες θα «παρέμβει» αφού έχει λάβει το προηγούμενο διάστημα πολύτιμο feedback από τους βασικούς διαπραγματευτές της αγοράς.

    Πρακτικά ο συνδυασμός των πληροφοριών που θα λαμβάνει από τους Primary Dealers θα «αποκαλύπτει» και που εντοπίζονται οι ανάγκες στην καμπύλη προκειμένου να “κουμπώσουν” εκεί οι κινήσεις του ΟΔΔΗΧ και να βελτιωθούν οι συνθήκες στην δευτερογενή.

    Η δημοσιοποίηση του τριμηνιαίου προγράμματος δημοπρασιών έγινε αφού το Δημόσιο είχε ήδη καλύψει τα 6 από τα 7 δις. ευρώ του φετινού ετήσιου δανειακού προγράμματος. Προφανώς με τις δημοπρασίες το δημόσιο θα ενισχύσει τα ταμεία αλλά όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες αυτός δεν είναι ο πρωταρχικός στόχος πίσω από αυτή την κίνηση που γίνεται μεν για πρώτη φορά, αλλά δεν είναι έκτακτη καθώς θα εδραιωθεί ως πρακτική, και αποτελεί μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του Ελληνικού Δημοσίου για φέτος.

    Σημειώνεται πως στην ανακοίνωση του τριμηνιαίου προγράμματος είχε διευκρινιστεί πως οι τελικές αποφάσεις του Οργανισμού, πρώτον για το εάν τελικά θα γίνει η κάθε δημοπρασία στη συγκεκριμένη ημερομηνία, δεύτερον για το ποιο ομόλογο θα δημοπρατηθεί και τρίτον για το τι ποσό θα δημοσιοποιείται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μια ημέρα δηλαδή πριν την έκαστη δημοπρασία.

    Οι δημοπρασίες αναμένεται να φορούν σε κατά κανόνα μικρότερα των κοινοπρακτικών εκδόσεων. Οι τρεις ημερομηνίες για τις δημοπρασίες σε ορίζοντα τριμήνου είναι η 19η Απριλίου, η 17η Μαίου και η 21η Ιουνίου 2023.

    Διαβάστε επίσης

    «Λίφτινγκ» στη δευτερογενή – Νέο τριμηνιαίο πρόγραμμα δημοπρασιών εγκαινιάζει ο ΟΔΔΗΧ

    Έκδοση 5ετούς ομολόγου: 2,5 δισ. σήκωσε το Δημόσιο, πάνω από 19 δισ. οι προσφορές



    ΣΧΟΛΙΑ