• Οικονομία

    «Λίφτινγκ» στη δευτερογενή – Νέο τριμηνιαίο πρόγραμμα δημοπρασιών εγκαινιάζει ο ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ


    Τριμηνιαίο πρόγραμμα δημοπρασιών ομολόγων σε τρεις συγκεκριμένες ημερομηνίες ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

    Η κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά, αλλά δεν είναι έκτακτη καθώς θα εδραιωθεί ως πρακτική, αποτελεί μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του Ελληνικού Δημοσίου για φέτος και στοχεύει σε σημαντικό βαθμό στη βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Μάλιστα όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση οι τελικές αποφάσεις του Οργανισμού, πρώτον για το εάν τελικά θα γίνει η κάθε δημοπρασία στη συγκεκριμένη ημερομηνία, δεύτερον για το ποιο ομόλογο θα δημοπρατηθεί και τρίτον για το τι ποσό θα δημοσιοποιείται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μια ημέρα δηλαδή πριν την έκαστη δημοπρασία.

    Ο λόγος είναι προφανής καθώς ποτέ δεν δημοσιοποιούνται οι εκδόσεις πριν διενεργηθούν για να αποφευχθεί η σπέκουλα στην αγορά. Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση για τις αποφάσεις θα λαμβάνεται υπόψιν και το feedback από την ομάδα των Βασικών Διαπραγματευτών της αγοράς, προκειμένου η τελική επιλογή από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ να είναι όσο πιο στοχευμένη γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία της αγοράς.

    Πρακτικά ως είθισται κανείς δεν θα γνωρίζει μέχρι την τελευταία στιγμή ούτε ποιο ομόλογο ούτε ποιο ποσό θα αναζητήσει από την αγορά ο ΟΔΔΗΧ. Ωστόσο στο παρασκήνιο της προετοιμασίας ο Οργανισμός θα έχει λάβει πολύτιμη πληροφόρηση από τους βασικούς διαπραγματευτές που θα «οδηγεί» πρακτικά τις αποφάσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της δευτερογενούς.

    Το συγκεκριμένο μέτρο αποφασίστηκε από τον ΟΔΔΗΧ ως μια πρωτοβουλία μέσω της οποίας αφενός μπορεί να αντλήσει συγκεκριμένα ποσά, κατά κανόνα μικρότερα των κοινοπρακτικών εκδόσεων. Αφετέρου όμως οικοδομεί ένα χρονικό ορίζοντα σε κατά κανόνα ρηχή αγορά, «τακτοποιώντας» κατά κάποιο τρόπο τις προσδοκίες και διευκολύνοντας την εξομάλυνση δύσκολων σημείων στην καμπύλη. Οι τρεις ημερομηνίες για τις δημοπρασίες σε ορίζοντα τριμήνου είναι η 19η Απριλίου, η 17η Μαίου και η 21η Ιουνίου 2023.

    Διαβάστε επίσης

    Τρεις δημοπρασίες ομολόγων έως τον Ιούνιο προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών



    ΣΧΟΛΙΑ