• Οικονομία

    Ασφαλιστικές: Στα €49 εκατ. οι αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού

    • NewsRoom
    Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

    Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ


    Στα 49 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ασφαλιστικών εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρθηκαν συνολικά 403 ζημιές. Το ύψος των αποζημιώσεων για αυτές εκτιμάται συνολικά σε 48,78 εκατ. €.Από αυτές, 387 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 48,65 εκατ. €), 9 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 43 χιλ. €) και 7 ζημιές τις ασφαλίσεις μεταφορών (εκτίμηση 85 χιλ. €).

    Οι περισσότερες ζημιές σε πλήθος συνέβησαν στον νομό Αττικής (32,2% του συνόλου), ενώ όσον αφορά το ποσό πρώτης εκτίμησης οι περισσότερες προβλέψεις αποζημίωσης αφορούσαν τον νομό Μαγνησίας (41,9% του συνόλου).

    Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 25 Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 98% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας. Η πρώτη εκτίμηση των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών συνολικά αναφέρεται σε 136 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 15,3 εκατ. €. Από αυτές, 126 ζημιές μαφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 15,2 εκατ. €), 3 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 5 χιλ. €) και 7 ζημιές τις ασφαλίσεις μεταφερόμενων εμπορευμάτων (εκτίμηση 85 χιλ. €).

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Μεταφορών & Αντασφαλίσεων, Ερρίκος Μοάτσος δήλωσε σχετικά : «Ο απολογισμός των δασικών πυρκαγιών του 2023 ήταν ιδιαίτερα βαρύς, με αποτέλεσμα η Ελλάδα το 2023 να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των χωρών της Ευρώπης ως προς τη δριμύτητα των πυρκαγιών. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε τη διαδικασία των αποζημιώσεων, με το συνολικό ποσό που θα πληρωθεί από τον κλάδο να είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί για δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

    Δυστυχώς, τα καταστροφικά γεγονότα δεν τελείωσαν με τις πυρκαγιές, καθώς το Σεπτέμβριο είχαμε την καταστροφική κακοκαιρία Daniel (βροχοπτώσεις – πλημμύρες). Η έρευνα για την εκτίμηση των αποζημιώσεων αυτών αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δημοσιευτεί το προσεχές διάστημα.».

    Διαβάστε επίσης:

    Ασφαλιστικές: Σταθερά ανοδική τάση του τομέα υγείας

    Αντιδρούν οι ασφαλιστικές – Τι απαντούν στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους

    Κίτρινη κάρτα από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στην υποχρεωτική ασφάλιση



    ΣΧΟΛΙΑ