• Οικονομία

    Ασφαλιστικές εισφορές: Πόσα θα πληρώνουν από το νέο έτος οι μη μισθωτοί [αναλυτικοί πίνακες]

    • NewsRoom


    Δικηγόροι και μηχανικοί είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που έρχεται από τον Ιανουάριο του 2019, με βάση τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Οι μειώσεις κυμαίνονται από 5,63% ώς 60,56% και σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, δικηγόροι και μηχανικοί είναι τριπλά ωφελημένοι από το «ψαλίδι» των εισφορών για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ.

    Για τους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ) και τους αγρότες (ΟΓΑ) η μείωση των εισφορών φτάνει στο 33%, ενώ για τους τελευταίους το ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης μειώνεται στο 12% το 2019 από 18% που είχε προβλεφθεί στον νόμο Κατρούγκαλου.

    Συγκεκριμένα, από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες) θα ισχύσουν τα εξής μέτρα ελάφρυνσης:

    – Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

    – Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

    – Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα.

    Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα και αναλυτικούς πίνακες με παραδείγματα μειώσεων εισφορών ανά εισοδηματική κατηγορία και ανά επάγγελμα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ