• Οικονομία

    Αποπληρωμή 47.000 επικουρικών συντάξεων μετά το Πάσχα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης


    Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την έκδοση των πρώτων 47.000 επικουρικών συντάξεων για ασφαλισμένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η σταδιακή αποπληρωμή των 123.792 επικουρικών συντάξεων με την καταβολή περισσότερων από 222 εκατ. ευρώ στους ασφαλισμένους.

     Έως το τέλος του 2021 οι αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης ανέρχονταν σε 123.792, εκ των οποίων οι 96.546 είναι ληξιπρόθεσμες, δηλαδή ο χρόνος αναμονής των συνταξιούχων ξεπερνά τους τρεις μήνες. Για τις μισές περίπου ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις 47.000 έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη, προαπαιτούμενο για την καταβολή της επικουρικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικουρικού ταμείο ΕΤΕΑΕΠ η μέση επικουρική μικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη με την έκδοση των επικουρικών συντάξεων θα ασχοληθούν τους επόμενους μήνες και οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίησή  τους και για τον συγκεκριμένο κλάδο ασφάλισης. Μάλιστα από τις 500 νέες προσλήψεις υπαλλήλων στον e-ΕΦΚΑ, το 20%, 100 άτομα, θα ασχοληθεί μόνο με την έκδοση συντάξεων επικουρικής ασφάλισης.

    Η αποκλιμάκωση του στοκ των κύριων συντάξεων οδηγεί στην ταχύτερη απονομή και των επικουρικών. Tον Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση έχουν πέσει κάτω από 80.000, εκ των οποίων οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν το 2018 αφορούν 1.800, το 2019 4.500 αιτήσεις και το 2020 15.500 αιτήσεις. Συνολικά, οι αιτήσεις για κύρια ασφάλιση στο τέλος Φεβρουαρίου ανέρχονταν σε 141.000. Με την εξάλειψη του στοκ των κύριων, όλες οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα επικεντρωθούν στην έκδοση των επικουρικών και των εφάπαξ.

    Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, με στόχο τη σημαντική μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών που υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, εντός της εβδομάδας θα θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και για τον δημόσιο τομέα. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, η οποία καλύπτει όλα τα τέως ταμεία του ιδιωτικού τομέα, που αντιστοιχούν περίπου στο 80% του συνόλου των αιτημάτων. Η πλειονότητα των δικαιολογητικών θα αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα. Έτσι, ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα για κύρια σύνταξη και την ίδια ημέρα να υποβάλλει και αίτημα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

    Με το νέο σύστημα υποβολής, εκτιμάται ότι ο μέσος χρόνος λήψης θα περιοριστεί τουλάχιστον κατά 6 μήνες και στόχος είναι, με την εφαρμογή μιας σειράς αυτοματοποιήσεων και απλοποίησης διαδικασιών, ο χρόνος να κατέβει στους 3-4 μήνες από την έκδοση της κύριας.

    Σε λειτουργία έχει τεθεί η αντίστοιχη αυτόματη υποβολή αιτήματος για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου με στόχο τη μείωση της έκδοσης στους δύο μήνες, αλλά και η ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος για επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας για τον ιδιωτικό τομέα.

    Ο χάρτης των εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής ασφάλισης

    Τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους υπήρξε μείωση και στον αριθμό των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών. Αναλυτικά, ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένος στο τέλος Δεκεμβρίου σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2021, από 124.461 εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικής σύνταξης (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 127 εκατ.) σε 123.792 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 222 εκατ.).

    Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «R» έως το τέλος του 2021 συνολικά στο δημόσιο εκκρεμούσαν 34.080 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη εκ των οποίων οι 28.178 ήταν ληξιπρόθεσμες, ενώ στον ιδιωτικό τομέα 89.712 εκ των οποίων οι 68.368 ήταν ληξιπρόθεσμες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικουρικού ταμείο η μέση επικουρική μικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των διευθύνσεων του ΕΤΕΑΕΠ:

    -Στο επικουρικό του τ. ΙΚΑ οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 68.925, εκ των οποίων οι 49.733 ληξιπρόθεσμες.

    -Στο επικουρικό των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ (τ.ΤΕΑΠ ΟΤΕ, τ.ΕΛΤΑ, τ.ΔΕΗ, τ.ΕΡΤ-Τουρισμού, τ.ΕΤΒΑ) έχουν υποβληθεί 7.566 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 6.628 είναι ληξιπρόθεσμες.

    -Στο επικουρικό των τομέων  Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) και Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του τ. ΕΤΑΑ εκκρεμούν 3.876 ληξιπρόθεσμα αιτήματα για την έκδοση επικουρικής σύνταξης.

    -Στο επικουρικό του ΝΑΤ (ναυτικοί) εκκρεμούν 3.743 αιτήσεις εκ των οποίων 3.259 ληξιπρόθεσμες.

    -Στο επικουρικό των υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων οι αιτήσεις ανέρχονται σε 2.362, εκ των οποίων οι 2.019 είναι ληξιπρόθεσμες.

    -Στο επικουρικό του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης (ΤΕΑΕΙΓΕ), του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ανώνυμων Εταιρειών Οινοποιίας Ζυθοποιίας και Οινοπνευματοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ), του τέως Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (τ. ΤΕΑΧ), του τέως Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), του τέως Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (ΚΕΑΝ) και του τέως Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ) εκκρεμούν 1.548 αιτήσεις εκ των οποίων οι 1.433 είναι ληξιπρόθεσμες.

    -Στο επικουρικό τραπεζών και δημοσιογράφων (ΤΕΑΙΣΥΤ, ΤΕΑΤΤΑΘ, ΤΑΠΤΠ, ΕΛΕΜ, ΛΕΠΕΤΕ, ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ) οι αιτήσεις ανέρχονται σε 961 εκ των οποίων ληξιπρόθεσμες οι 777.

    -Στο επικουρικό των ναυτικών και τουριστικών πρακτόρων (τ. ΤΑΝΤΠ), των αρτοποιών (τ. ΤΕΑΑ) και των πρατηριούχων υγρών καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) εκκρεμούν 731 αιτήσεις, με τις 643 να είναι ληξιπρόθεσμες.

    Διαβάστε επίσης

    Μείωση μισθών και ανατροπές στα εργασιακά φέρνει η κρίση

    Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε 1,5 εκατ. ανασφάλιστους μέχρι 31 Μαΐου



    ΣΧΟΛΙΑ