• Οικονομία

    Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε 1,5 εκατ. ανασφάλιστους μέχρι 31 Μαΐου

    Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής

    Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής


    Παρατείνεται για τρεις μήνες η ασφαλιστική ικανότητα σε όλους τους μη μισθωτούς ανεξάρτητα εάν οφείλουν ή όχι ασφαλιστικές εισφορές με διάταξη που προωθεί στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), η διάταξη θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1,5 εκατ. ανασφάλιστοι (έμμεσα και άμεσα μέλη) να εξασφαλίσουν και πάλι ασφαλιστική ικανότητα, η οποία ισχύει από την 1η Μαρτίου έως και 31 Μάιου.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Mononews», στις 500.000 ανέρχονται οι οφειλέτες μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες) που είναι ανασφάλιστοι από την 1η Μαρτίου, εκ των οποίων οι 100.000 έχουν ρυθμίσει και καταβάλει την πρώτη δόση, αλλά δεν φαίνεται στο σύστημα του e- ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ (Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών).

    Την ίδια στιγμή, περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι έμεινα ανασφάλιστοι λόγω του ότι δεν είχαν συμπληρώσει 50 ένσημα ασφάλισης κατά την διάρκεια του 2021.

    Με αυτό τον τρόπο θα πάψουν να προσέρχονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ ασφαλισμένοι μη μισθωτοί, που ενώ ρύθμισαν και κατέβαλαν την πρώτη δόση εξακολουθούν να εμφανίζονται ως οφειλέτες, καθώς το σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ταυτόχρονη ενημέρωση του αρχείου.

    Ωστόσο, από την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ τονίζεται πως από την 1η Ιουνίου θα ισχύσει το καθεστώς που ίσχυε πάντοτε και που προβλέπει την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας μόνο σε εκείνους τους μη μισθωτούς που είτε δεν έχουν οφειλές είτε έχουν ρυθμισμένες οφειλές τις οποίες και τακτοποιούν κάθε μήνα.

    Για αυτό και καλούνται οι ασφαλισμένοι να προχωρήσουν εγκαίρως στην πληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών τους προς τον e-ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ.

    Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την διευκόλυνση των ασφαλισμένων, στην ίδια νομοθετική διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής ικανότητας εφόσον οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

    Με αυτόν τον τρόπο δεν απαιτείται να πληρώσουν το σύνολο των οφειλών τους αλλά μόνο αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές για παροχές σε είδος και σε χρήμα για το χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε.

    Η δυνατότητα αυτή παρέχεται κατ’ εξαίρεση και για μια μόνο φορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Σταϊκούρας: Κρατάμε “καύσιμα” και για το μέλλον, γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα

    Κάρτα καυσίμων: Πώς δίνεται η επιδότηση – Δυνατή η χρήση όλου του ποσού εφάπαξ

    Σκυλακάκης: Πώς θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ