• Οικονομία

    Απώλεια πόρων για τον ΟΑΕΔ το 2020 για να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές

    ΟΑΕΔ


    Σε μείωση εσόδων 123 εκατ. ευρώ για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης  θα οδηγήσει η περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης από τον Ιούνιο του 2020. Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, το κενό θα καλυφθεί κυρίως από τον ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα τα 21 εκατ. θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, ενώ τα 83 εκατ. θα περικοπούν από προγράμματα απασχόλησης.

    Ειδικότερα για τον ΟΑΕΔ προβλέπεται μείωση 21 εκατ. ευρώ των εσόδων από εισφορές, λόγω της έναρξης εφαρμογής του μέτρου μείωσης των εισφορών κατά 0,9 μονάδες για τη μισθωτή εργασία πλήρους απασχόλησης. Ταυτόχρονα προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50 εκατ. ευρώ.

    Επίσης προβλέπεται μείωση 83 εκατ. ευρώ στα προγράμματα απασχόλησης, που επανεξετάζονται, ενώ παράλληλα αύξηση 30 εκατ. ευρώ των επιδομάτων ανεργίας, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κατώτερου μισθού.

    Όπως αναφέρεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού «επιχειρείται η ρεαλιστικότερη εκτίμηση της δαπάνης των προγραμμάτων απασχόλησης και της αντίστοιχης χρηματοδότησής τους, λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά στοιχεία εκτέλεσης των προγραμμάτων, ώστε να αποφευχθεί η υπερεκτίμηση των εσόδων και η διόγκωση των δαπανών του φορέα».

    Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση της απασχόλησης κατά 1,8% σε ετήσια βάση, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει αντίστοιχη μείωση της ανεργίας κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες. Ο ρυθμός αύξησης του μέσου μισθού κατά 1,2%, θα είναι διπλάσιος σε σχέση με το 2019. Ειδικά για την ανεργία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 17,4% φέτος και θα υποχωρήσει στο 15,6% το 2020.

    Όμως το ισοζύγιο για τον ΟΑΕΔ  είναι χειρότερο σε σχέση με πέρσι, αφού μπορεί να προβλέπεται πλεόνασμα 470 εκατ. ευρώ για το 2020, όμως θα είναι μειωμένο κατά 41 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το 2019.

    Η εξέλιξη αυτή οφείλεται:

    Α) Στη μείωση των εσόδων του φορέα κατά 75 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας:

    –              της μείωσης κατά 21 εκατ. ευρώ των ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της έναρξης εφαρμογής από το β΄ εξάμηνο 2020 του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες για τη μισθωτή εργασία πλήρους απασχόλησης, και

    –              της μείωσης της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50 εκατ. ευρώ.

    Β) Στη μείωση των δαπανών κατά 34 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση κατά 83 εκατ. ευρώ των προγραμμάτων απασχόλησης, που επανεξετάζονται ώστε να αποκτήσουν αυξημένη αποτελεσματικότητα και στην παράλληλη αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ των επιδομάτων ανεργίας, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κατώτερου μισθού.



    ΣΧΟΛΙΑ