• Οικονομία

    «Αποκαλυπτήρια» για το νέο ΕΝΦΙΑ – Πώς να βρείτε το εκκαθαριστικό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Σταϊκούρας - Απόστολος Βεσυρόπουλος

    Χρήστος Σταϊκούρας – Απόστολος Βεσυρόπουλος


    Έφτασε η ώρα του λογαριασμού για πάνω από 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του νέου ΕΝΦΙΑ στην ΑΑΔΕ, με το Υπουργείο Οικονομικών να σημειώνει πως 8 στους 10 ιδιοκτήτες θα δουν μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείο σημειώνουν πως η καθυστέρηση στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου σε συνολικά 10 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη πληρωμή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα και η τελευταία δόση μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

    Πώς θα βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

    Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στην ψηφιακή πύλη «myAADE» της ΑΑΔΕ ακολουθώντας τα εξής βήματα:

    1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα «myAADE»

    2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»

    3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές»

    4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»

    5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet

    6. Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

    «Λίφτινγκ» στα εκκαθαριστικά

    Εκτός από τη μείωση του φόρου κατά 380 εκατ. ευρώ, η ΑΑΔΕ έκανε «λίφτινγκ» και στα εκκαθαριστικά του φόρου, καθώς το έντυπο εμφανίζει πολλές διαφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών.

    Πλέον, ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα του τι πληρώνει, ενώ θα μπορεί να συγκρίνει και το φόρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στο νέο έντυπο θα αναγράφεται:

    • η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του
    • ο κύριος φόρος
    • η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας.
    • η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα και
    • το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ

    «Κερδισμένοι» και «χαμένοι» του νέου ΕΝΦΙΑ

    «Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά θα λάβουν περισσότεροι από 380.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς είτε διαθέτουν ακίνητα σε ακριβές περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης είτε βρίσκονται στις 3.500 περιοχές της χώρας που έως το τέλος του 2021 δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, οι μισοί εξ΄ αυτών θα κληθούν να καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με πέρυσι έως και 50 ευρώ και οι υπόλοιπο θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το περσινό εκκαθαριστικό πάνω από 50 ευρώ.

    «Ελαφρύτερα» είναι τα εκκαθαριστικά σημειώματα για σχεδόν 5 εκατ. ιδιοκτήτες, καθώς οι νέοι συντελεστές του βασικού φόρου είναι μειωμένοι για τις τιμές ζώνες έως τα 4.000 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο. Τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλές και μεσαίες τιμές ζώνης θα έχουν ελαφρύνσεις στον φετινό ΕΝΦΙΑ, ακόμα και αν αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή τους.

    Ωφελημένοι αναμένεται να είναι και οι κάτοχοι πολλών ακινήτων, υπό την προϋπόθεση όμως ότι κανένα απ΄ αυτά δεν διαθέτει αντικειμενική αξία (το καθένα ξεχωριστά) άνω των 400.000 ευρώ, καθώς απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο που πλήρωναν έως και πέρυσι.

    Σε περίπτωση που η συνολική περιουσία δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ δεν θα κληθεί να καταβάλει ούτε πρόσθετο φόρο. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον το σύνολο της περιουσίας ξεπερνά τα 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται ένας έξτρα φόρος με ειδική κλίμακα και συντελεστές που κυμαίνονται από 0,2% έως 1%.

    Διαβάστε επίσης

    Πληθωρισμός «φωτιά» τον Απρίλιο – Γιατί μπορεί να φτάσει ακόμα και το 10%

    Αύριο τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ



    ΣΧΟΛΙΑ