• Οικονομία

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Η ένταση και το παρασκήνιο στην ΤτΕ. Ο Στουρνάρας αφαίρεσε τρεις αρμοδιότητες και «ξήλωσε» από τρεις επιτροπές τον Υποδιοικητή Θόδωρο Μητράκο

    Αριστερά ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Θεόδωρος Μητράκος και δεξιά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας


    Η περασμένη… Παρασκευή και 13 του μήνα (Δεκεμβρίου) ήταν μια δύσκολη μέρα για τον Θόδωρο Μητράκο. Ενδεχομένως και σκληρή για τον έναν εκ των δύο Υποδιοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο οποίος μετράει μια θητεία 4 ετών και 9 μηνών στο συγκεκριμένο πόστο.

    Την ημέρα εκείνη δημοσιοποιήθηκε η εγκύκλιος της Διοίκησης με την οποία ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Γιάννης Στουρνάρας, προχώρησε σε μια κίνηση που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση: Αφαίρεσε τρεις σημαντικές αρμοδιότητες που είχαν εκχωρηθεί στον Θόδωρο Μητράκο, ο οποίος παράλληλα ξηλώθηκε από τη θέση προέδρου που κατείχε σε τρείς νευραλγικού χαρακτήρα επιτροπές της τράπεζας.

    Αναμφίβολα, η κίνηση Στουρνάρα να περιορίσει δραστικά το «ζωτικό χώρο» του αποκαλούμενου και «τοποτηρητή του Σύριζα» στην Τράπεζα της Ελλάδος, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που θεωρείται κοινός τόπος για όσους γνωρίζουν τα «ντεσού» της ανθρωπογεωγραφίας στην ΤτΕ.

    Η δυσαρμονία στις σχέσεις Στουρνάρα-Μητράκου κρατάει χρόνια, γνωρίζοντας περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Άλλωστε επί Σύριζα, ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν το πιο αγαπημένο… «κόκκινο πανί» των κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και διαφόρων άλλων στελεχών. Μη εξαιρουμένου και του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Από την άλλη πλευρά, ο Θόδωρος Μητράκος, που αποτέλεσε επιλογή του Γιάννη Δραγασάκη για τη θέση του Υποδιοικητή, έχει χαρακτηριστεί εξ αρχής ως το «μακρύ χέρι» των πολλαπλών παρεμβάσεων του Σύριζα στην ΤτΕ. Με την πολιτική του ατζέντα να προκαλεί τη δυσφορία Στουρνάρα.

    Ανάμεσα στους δύο, η επικών διαστάσεων κόντρα είχε γίνει στις 19 Δεκεμβρίου του 2018, μέσα στο Γενικό Συμβούλιο. Η συζήτηση αφορούσε το πρόγραμμα μετεργασιακών παροχών, με τον Υποδιοικητή να τοποθετείται αρνητικά στην εισήγηση του Διοικητή.

    Η συνέχεια υπήρξε θυελλώδης με το Γιάννη Στουρνάρα να «σηκώνει το γάντι» της οξύτατης φραστικής αντιπαράθεσης.

    «Έως εδώ, δεν μπορώ να σε ανεχτώ άλλο» εκστόμισε ο Διοικητής, απευθυνόμενος στο Θόδωρο Μητράκο.

    Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο «χτυπώντας κόκκινο» με ακόμη σκληρότερες εκφράσεις, από τις οποίες οι πιο ανώδυνες ήταν τα βροντώδη «ηλίθιε» και «πανηλίθιε» που ακούστηκαν…

    Όλες οι κρίσιμες αλλαγές

    Μετά από αυτό το «θερμό» επεισόδιο, εκλογικεύτηκε η «συμβίωση» των δύο πλευρών, χωρίς όμως ποτέ να εκλείψουν τα σημεία τριβής.

    Μάλιστα όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές «ο Στουρνάρας έδωσε αρκετές ευκαιρίες στον Μητράκο, αλλά εκείνος συνέχισε τα δικά του». Αν και όταν διαταράσσονται οι σχέσεις, συνήθως «λάδι στη φωτιά» ρίχνουν και οι δύο…

    Το σίγουρο είναι ότι με παρέμβαση Στουρνάρα (εγκύκλιος Διοίκησης 2/13.12.2019) αφαιρέθηκαν από τον Υποδιοικητή Θόδωρο Μητράκο οι αρμοδιότητες της εποπτείας της Διεύθυνσης Γενικού Λογιστηρίου, της Διεύθυνσης Τεχνικής και Διοικητικής Υποστήριξης, καθώς επίσης και της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος. Την τελευταία αυτή αρμοδιότητα την ανέλαβε ο ίδιος ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, ενώ οι δύο πρώτες ανατέθηκαν στον έτερο Υποδιοικητή της ΤτΕ Γιάννη Μουρμούρα.

    Επίσης ο Διοικητής, αφαίρεσε από τον Θόδωρο Μητράκο την προεδρία που κατείχε, στην Επιτροπή Συμβάσεων Έργων και Προμηθειών, στην Επιτροπή Μελέτης Θεμάτων Ασφαλείας και στην Επιτροπή Διαχείρισης Ακινήτων. Νέος πρόεδρος σε αυτές τις τρείς επιτροπές αναλαμβάνει ο Υποδιοικητής Γιάννης Μουρμούρας.

    Η απομάκρυνση Μητράκου από την επιτροπή διαχείρισης ακινήτων έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς αυτή η επιτροπή ήταν που εισηγήθηκε την πολυσυζητημένη πώληση του οικοπέδου-φιλέτο της τράπεζας στο παραλιακό μέτωπο του Παλαιού Φαλήρου. Το οποίο εν τέλει αγοράστηκε από την ισραηλινή εταιρεία Golden Horizon έναντι 12,7 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ