• Οικονομία

    Αποκάλυψη Σταϊκούρα: Τον Απρίλιο η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης- Εντός διετίας η κατάργηση της

    • NewsRoom
    Τα «μυστικά» της νέας ρύθμισης για τα κορονοχρέη – Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Στην αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για φέτος τον Απρίλιο και αισιοδοξεί πως θα την καταργήσει εντός διετίας και όχι στα τέσσερα χρόνια που αρχικά είχε δεσμευτεί, προχώρησε στον Alpha ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    «Θα μειώσουμε κάποιους επιπλέον φόρους όπως είναι η εισφορά αλληλεγγύης. Τον Απρίλιο θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε την εισφορά αλληλεγγύης για φέτος. Η κατάργηση εκτιμώ θα γίνει στη διετία. Είχαμε πει για την τετραετία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

    Για τις αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της Πρώτης Κατοικίας από την 1η Μαΐου ο κ. Σταϊκούρας είπε:

    «Τι έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και το οποίο δεν το έχει κάνει καμία χώρα και θεωρώ ότι έχουμε κάνει σημαντικά σφάλματα προς αυτή την κατεύθυνση τα οποία πρέπει να διορθώσουμε. Οι πολίτες δεν ξέρουν που να αποταθούν. Σήμερα έχουμε οκτώ σχήματα αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους. 24 δόσεις, 48 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις, νόμος Κατσέλη, προστασία α’ κατοικίας, εξωδικαστικός συμβιβασμός. Ο πολίτης, νοικοκυριό και επιχείρηση δεν ξέρει πώς να ρυθμίσει το χρέος του σε όλα αυτά. Αυτά τα οκτώ θα γίνουν ένα. Θα έχουμε ένα ενιαίο σχέδιο, ένα ενιαίο νόμο που θα αφορά τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους των πολιτών. Τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο. Δεύτερο χαρακτηριστικό θα είναι η δεύτερη ευκαιρία. Δεύτερη ευκαιρία έτσι ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μπορέσουν μετά από συνεννοήσεις να ορθοποδήσουν. Σήμερα έχουμε ένα νόμο Κατσέλη στο οποίο έχει παρεισφρήσει και ένα μεγάλο κομμάτι στρατηγικών κακοπληρωτών. Από τα στοιχεία που μας έχουν δώσει οι τράπεζες ένας στους τέσσερις μπορείς να πληρώσει και δεν πληρώνει και όσοι είναι στο νόμο Κατσέλη είναι ένας στους δύο. Άρα τι γίνεται εκεί; Μπαίνεις σε ένα νόμο, αργεί να ληφθεί μία απόφαση για το δάνειό σου, αυξάνει το χρέος, μεταβιβάζεται στα παιδιά σου και αποποιούνται την περιουσία. Άρα αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία. Δεν θα σας το εξηγήσω γιατί αυτός είναι ένας νόμος που θα είναι από 1η Μαΐου. Εγώ θα σας δώσω σήμερα τους άξονες. Ο τρίτος άξονας είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Θα υπάρχουν προβλέψεις κυρίως μέσα από επιτάχυνση διαδικασιών στη Δικαιοσύνη και από ηλεκτρονικές πλατφόρμες να βγάζουμε στη σέντρα τον στρατηγικό κακοπληρωτή. Και τέταρτον, θα υπάρχουν προβλέψεις θα προστατεύουν και θα βοηθούν το ευαίσθητο νοικοκυριό. Δηλαδή αυτούς που είναι πραγματικά ευάλωτοι. Η πρόταση την οποία θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε θα έχει να κάνει με βοήθεια αυτής της συγκεκριμένης ομάδας πριν γίνει αυτό (σ.σ. να χάσει το σπίτι του) αλλά και μετά, εάν γίνει».

    «Πλειστηριασμοί γίνονταν πριν την κρίση. Το 2008 έγιναν 52.000 πλειστηριασμοί, πολύ περισσότεροι από σήμερα. Γίνονται σήμερα και θα γίνονται πλειστηριασμοί», σημείωσε.

    «Από 31/12/2019 δεν υπήρχε πλαίσιο προστασία της α’ κατοικίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε 31/12/2019 να μην υπάρχει αυτό το πλαίσιο. Εμείς παρατείναμε αυτό το πλαίσιο για τέσσερις μήνες για να φτιάξουμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο, να πάει καλύτερα η πλατφόρμα να μπουν σε ρυθμίσεις περισσότεροι πολίτες και αυτό που ήταν για 31/12/2019 θα γίνει τον Μάιο. Αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει να τελειώσει αυτό το πράγμα στις 31/12», εξήγησε.



    ΣΧΟΛΙΑ