Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Οι βασικοί άξονες για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο

  • NewsRoom

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών


Την Άνοιξη θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για το ύψος της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, τις νέες αντικειμενικές αξίες, την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο καθώς τότε θα υπάρχει και μια ασφαλής εκτίμηση για το δημοσιονομικό χώρο του 2020. Αυτό είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα και ποτά. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει κίνητρα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή στις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Μειώσεις φόρων

Όσον αφορά στις μειώσεις φόρων ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι βασική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου παραμένει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020. Αναφερόμενος στην εισφορά αλληλεγγύης ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι όταν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση του δημοσιονομικού χώρου, περίπου τον Απρίλιο, θα ληφθεί η απόφαση για γενναία μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όσον αφορά την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η άσκηση που πραγματοποιείται για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα και κατόπιν αυτό να συνδυαστεί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Νέο πτωχευτικό πλαίσιο

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα συμβεί από το Μάιο που θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό πλαίσιο ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε «πλειστηριασμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται».

Ωστόσο περιέγραψε τους τέσσερις βασικούς άξονες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι είναι:

· η δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8 διαφορετικές πλατφόρμες ανάλογα το είδος της οφειλής

· να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους μπορούν να ανταπεξέλθουν

· να βγουν στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές . Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες 1 στους 4 πολίτες είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το ποσοστό είναι υψηλότερο για όσους έχουν ενταχθεί στο Ν. Κατσέλη καθώς 1 στους 2 προκύπτει ότι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

· να ληφθεί ειδική πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Μάλιστα ο Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τους πολίτες να κάνουν χρήση της πλατφόρμας για την προστασία της α΄κατοικίας η οποία λήγει στις 30 Απριλίου

Το θέμα του νέου πτωχευτικού πλαισίου μαζί με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνονται στην ατζέντα της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης τον Απρίλιο-Μάιο.


ΣΧΟΛΙΑ