• Οικονομία

    Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το νέο στοίχημα του Χρήστου Σταϊκούρα

    • Έφη Καραγεώργου
    Ενοίκια: Ένα μήνα παράταση για διορθώσεις λαθών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι το νέο στοίχημα του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, στην κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών βαρών για εκατομμύρια φορολογούμενους.

    Όμως το ποσοστό της μείωσης, όπως και το αν θα έχει αναδρομική ισχύ, θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από το εύρος του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει μετά τις διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις του κ. Σταϊκούρα στα Eurogroup του Μαρτίου, του Ιουνίου, αλλά και του Σεπτεμβρίου (με αυτό το Eurogroup να είναι και το πιο δύσκολο).

    Προς το παρόν δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος με βάση τον προϋπολογισμό.

    Δημοσιονομικός χώρος θα προκύψει είτε στην περίπτωση που έχουμε υπερπλεόνασμα κατά την εξέλιξη της πορείας του ετήσιου προϋπολογισμού, αν χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας και οι στόχοι για πλεονάσματα σε συνεννόηση πάντα με το Eurogroup ή αν υπάρξει συμφωνία για τον μηχανισμό μεταφοράς μέρους του υπερπλεονάσματος στο επόμενο οικονομικό έτος.

    Πιο απλά, στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες τους φόρους τους ή να έχουμε εξοικονόμηση δαπανών, αλλιώς στη δεύτερη περίπτωση η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης…

    Στόχος του κ. Σταϊκούρα είναι να πείσει τους Ευρωπαίους ότι κάποιες από τις δαπάνες (πχ προσφυγικό) δεν πρέπει να μετράνε στα πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά και ότι  πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα -κάτι που θα κριθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων ως τον Σεπτέμβριο φέτος. Αν για παράδειγμα μεταφερθούν 200 εκατ. ευρώ από το μεταναστευτικό, η μείωση της εισφοράς μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ ή αν το πρωτογενές πλεόνασμα μειωθεί από το 3,5% σε 3% αυτομάτως εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος και περιθώριο ελιγμών της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ….

    Όπως είναι γνωστό η εισφορά αλληλεγγύης «φέρνει» στα κρατικά ταμεία περίπου 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο.

    Στόχος του υπουργείου Οικονομικών -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι η πλήρης κατάργηση της εισφοράς για εισοδήματα έως 20.000 ενδεχομένως και ως  30.000 ευρώ και η μείωση της σε ποσοστό μέχρι 20% για τα υψηλότερα εισοδήματα.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης εφαρμόζεται ως εξής:

    – 0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ

    – 2,2% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ

    – 5%  για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως  30.000 ευρώ

    – 6,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως  40.000 ευρώ

    – 7,5%  για το τμήμα του εισοδήματος από 40.001 έως 65.000 ευρώ

    – 9%  για εισοδήματα ως 65.001 έως 220.000 ευρώ

    – 10% για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ.

    Αν επιτευχθεί μείωση της εισφοράς κατά 30%, τότε θα ξεκινά από το 1,5% για εισοδήματα από 12.000 ως 20.000 ευρώ και δεν θα ξεπερνά το 7% για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ