• Οικονομία

    Αποκάλυψη σήμερα για το νέο «μίνι μνημόνιο»-Τι προβλέπει για συντάξεις, αφορολόγητο και ΕΝΦΙΑ

    • NewsRoom


    Το σχέδιο της για την μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας θα παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν και θα εγκρίνουν αύριο το Eurogroup και ο ESM, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα αναγράφει τις αναλυτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας για μετά το τέλος του προγράμματος ενώ θα παρέχει διευκρινίσεις και για άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως είναι οι συντάξεις, το αφορολόγητο, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

    Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την δυσφορία τους για την κίνηση του Πρωθυπουργού να ανακοινώσει αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου για 6 μήνες (ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018) χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει την έγκριση του Eurogroup, ενώ το χθεσινό μήνυμα του Ντράγκι ότι «όλα περνούν πλέον την αξιολόγηση του χρέους», έδειξε ότι η ΕΚΤ θα συντάξει δική της έκθεση βιωσιμότητας για να αποφανθεί αν η Ελλάδα θα ενταχθεί στην «ποσοτική χαλάρωση» και αν θα διατηρήσει το waiver.

    Επίσης στο πλαίσιο της επιτήρησης της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, θα περιλαμβάνει μια σειρά από μεταμνημονιακές αξιολογήσεις, εκθέσεις και συστάσεις, υποβάλλοντας ουσιαστικά τη χώρα σε ένα συνεχές τεστ μέσα από την τριπλή επιτήρηση Κομισιόν, θεσμών και Eurogroup.

    Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες το νέο κείμενο που συντάχθηκε θα ενεργοποιεί τον σχετικό κανονισμό της ΕΕ, θα περιγράφει τον τρόπο άσκησης της εποπτείας και θα παραπέμπει στο Μνημόνιο που λήγει τον Αύγουστο αλλά και στις δεσμεύσεις του Eurogroup για τα μέτρα που θα πρέπει να διατηρήσει και να ολοκληρώσει η κυβέρνηση.

    Στο νέο μεταμνημονιακό πρόγραμμα η Ελλάδα θα ελέγχεται 4 φορές το χρόνο, ενώ δύο φορές τον χρόνο έως και το 2022 το Eurogroup θα κρίνει αν θα «αποδεσμεύσει» τις παρεμβάσεις που συνδέονται με αιρεσιμότητες της Ενισχυμένης αυτής Εποπτείας (600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων και ακόμη 200 εκατ. όφελος από χαμηλότερα επιτόκια).

    Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία

    Η Αθήνα θα πρέπει να ικανοποιήσει τις εξής παραμέτρους που παραπέμπουν στο δισέλιδο κείμενο Δεσμεύσεων της Ελλάδας της 21ης Ιουνίου.

    1. Δέσμευση για «σεβασμό στους στόχους των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων», δηλαδή στο Ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων) και στην φορολογία εισοδήματος (διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης του αφορολογήτου). Στην ουσία αυτό σημαίνει:

    • Δέσμευση για μείωση των συντάξεων το 2019, όπως και για μείωση του αφορολόγητου το 2020. Οι περικοπές στις συντάξεις φτάνουν το 18% σε κύριες και επικουρικές και οι μειώσεις θα αφορούν συνταξιούχους που παίρνουν ακόμη και κάτω από 1000 ευρώ. Το μετρό έχει ψηφιστεί για να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2019.
    •  Πολιτική δέσμευση για την εφαρμογή των πολιτικών, αλλά και διασφάλιση της τεχνικής επάρκειας του ελληνικού δημοσίου.
    • Αναπροσαρμογή των φόρων ακινήτων το 2019 και το 2020.
    •  Δέσμευση για την συγκράτηση των δαπανών υγείας μέσα από ετήσια εκκαθάριση του clawback (πριν τον Ιούνιο κάθε έτους).
    • Ενοποίηση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ έως τα μέσα του 2020.
    • Αλλαγές στην φορολογική αντιμετώπιση της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
    • Πλήρη στελέχωση του δημοσίου εντός του 2018.
    • Παρεμβάσεις στα επιδόματα αναπηρίας, μεταφορικών δαπανών και ΚΕΑ εντός του 2019.
    • Πρόσθετες προσπάθειες ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια.
    • Συγκεκριμένα κριτήρια στελέχωσης της ΑΑΔΕ.
    • Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μεσοπρόθεσμα.
    • πρόβλεψη για δημοσιονομικούς κινδύνους, περιλαμβανομένων των πιθανών δικαστικών αποφάσεων τώρα και στο μέλλον.
    • Το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, που προβλέπει και «δόσεις» ρευστότητας ανά εξάμηνο για εξαγορά «ακριβού» χρέους, υπό τον όρο της τήρησης των συμφωνηθέντων.

    Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» μόνο καθαρή δεν θα είναι καθώς πέρα από την απλή κατάθεση του Προϋπολογισμού το Φθινόπωρο στην Κομισιόν, η κυβέρνηση ενδέχεται να κληθεί να συνομολογήσει ένα άτυπο «μνημόνιο» δεσμεύσεων και στόχων.

    Έτσι μπορεί οι εκπρόσωποι των «θεσμών» να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων αλλαγών στα συμφωνηθέντα (όπως δήλωσε ο Μοσκοβίσι) ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να διασφαλίζει τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το  2060, μέχρι δηλαδή να υπάρχει αποπληρωμή έως και του τελευταίου ευρώ που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ